IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нетната печалба на "Шелли груп" за шестмесечието расте с 58% до 18,1 млн. лв.

Потвърдени са прогнозите за продажби от 105 млн. евро за 2024 г. и печалба преди лихви и данъци от 26 млн. евро

11:57 | 14.08.24 г.
Снимка: БФБ
Снимка: БФБ

Нетната консолидирана печалба на "Шелли груп" АД се увеличава с 58% на годишна база до 18,1 млн. лв. за първото полугодие на 2024 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез "Българска фондова борса" АД.

Потвърдени са прогнозите за продажби от 105 млн. евро за 2024 г. и печалба преди лихви и данъци от 26 млн. евро. За полугодието на 2024 г. продажбите възлизат на 41,8 млн. евро, увеличавайки се с 49% на годишна база. Делът на продажбите за немскоезичните страни е над 50% с 21,5 млн. евро. Други силни пазари са Италия, Испания, Бенелюкс и други.

Причини за ръста на приходите са разширяване на каналите за продажби, увеличението на клиентската база от 1,3 млн. в края на 2023 г. до 1,5 млн. към 30 юни и увеличаване на продуктите с 31% до 90 броя.

"Отрицателният паричен поток от оперативна дейност през шестте месеца на 2024 г. е в размер на 1,4 млн. лв. Причината е в увеличение на оборотния капитал, свързано с нарасналото търсене, увеличаване на материалните запаси, като едновременно с това нарастват и търговските вземания и предоставените аванси към доставчици свързани с производството. Това планирано увеличение на оборотния капитал е финансирано със собствени средства и целта му е да оползотвори нови възможности за растеж. От началото на 2025 г. се очаква да се усети ефектът от предприетите мерки за оптимизиране на оборотния капитал", съобщават от дружеството.

"Мерките включват по добро планиране на поръчките, използвайки възможностите на новата ERP система, увеличаване на икономиите от мащаба на поръчките и по-бърза обращаемост на материалните запаси, както и по-кратки срокове на отложено плащане и оптимизиране на разходите за доставка", се казва в съобщението.

На 14 август от 10:00 ч. в страницата на "Шелли груп" АД ще се организира среща с инвеститори за коментиране на шестмесечните резултати с участието на изпълнителните директори Димитър Димитров и Волфганг Кирш.

Акциите на "Шелли" са двигателят на българската борса, като поскъпват със 100% в последните 12 месеца до 71,39 лв. за акция и пазарна капитализация от 1,3 млрд. лв.

Разпределен е и брутен дивидент от 0,2543 лв. на акция.

"Шелли груп" АД е доставчик на IoT решения и решения за интелигентна сградна автоматизация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още