IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовите пазари в Европа анализират последните данни за икономиката на САЩ

Петролът поскъпва с 2% при данни за забавен ръст на търсенето в Китай

19:52 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондовите  пазари в Европа затвориха с ръстове на фона на нови данни за икономиката на САЩ, показващи по-бавното от очакваното повишение на цените на едро в САЩ през юли. Това увеличава шансовете Федералният резерв да предприеме дългоочакваната стъпка за намаляване на лихвите в САЩ, пише CNBC.

Така паневропейският Stoxx 600 затвори търговията във вторник (13 август) на ниво от 501,66 пункта, или повишение от 0,52%. Ръстовете поведоха акциите от здравния сектор, които поскъпнаха с 1 на сто, но повишенията бяха ограничени от минния сектор, който записа спад от 0,5 на сто.

Германският DAX добави 0,48% към стойността си и приключи сесията на ниво от 17 812,05 пункта. САС40 затвори при 7275,87 пункта, което е увеличение от 0,35 на сто.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записа ръст от 0,3%  и затвори при 8235,23 пункта. Влияние оказаха данни за трудовия пазар във Великобритания, които показват, че безработицата пада до 4,2% през юли, което изненада анализаторите. В анкетата на Ройтерс очакванията бяха за ръст от 4,5 на сто. В същото време и ръстът на заплатите се забавя до 5,4% през второто тримесечие, което е най-бавният темп за последните две години.

Данните за развитието  на трудовия пазар във Великобритания доведоха до поскъпването на британския паунд на международните валутни пазари. Търговията се извършва при 1,2831 долара за брой. Едно евро се разменя за 1,096 долара.

Петролът поевтинява с близо 2% на фона на очакванията за ограничено търсене на петрол в световен мащаб. Инвеститорите на петролните пазари се съсредоточиха на прогнозите на ОПЕК и на Международната агенция за енергетика (МАЕ), които показват забавен ръст на търсенето на горива и петрол в най-големият потребител в светвен мащаб - Китай. Това омаловажи напрежението между Иран и Израел, което влияе на  търговията в последните седмици.

Европейският сорт "Брент" достига до цена от 80,85 долара за барел към края на европейската търгови. Американският лек сурво петрол (WTI) достига до цена от 78,52 долара за барел.

Цената на златото записва минимален ръст от 0,18% до 2508,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още