IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарната волатилност се завърна - но дали ще остане

Инвеститорите се подготвят за още сътресения, след като глобалната драма от миналата седмица прекъсна необичайно спокоен период

11:22 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Волатилността се завръща на фондовия пазар след приблизително 18-месечна пауза.

Сътресенията се засилиха от средата на юли, достигайки кулминация миналата седмица, когато S&P 500 записа както най-добрите, така и най-лошите си дни от 2022 г. Търговците се отказаха от някои инвестиции, които процъфтяваха в спокойни условия, и от залозите, че ценовите движения и в двете посоки ще продължат, пише Wall Street Journal.

Сигналите са безпогрешни: срив, който се случва веднъж на поколение, на японските акции. Половин трилион долара дневни колебания в стойността на технологичните гиганти от Великолепната седморка. Поредица от крайни сесии на Nasdaq Composite, последно наблюдавани по време на разгара на пандемията.

Сега въпросът и за големите, и малките инвеститори е: ще продължи ли това?

„Когато сте на ниско ниво толкова дълго време, непременно ще тръгнете нагоре“, казва Ерик Мец, главен инвестиционен директор в SpiderRock Advisors, имайки предвид ежедневните колебания в цените на активите. „Когато има промяна, промяната е бърза“.

Сътресението бележи началото на по-тревожна фаза за един рекорден пазар, който методично увеличи богатството на американците и подкрепи потребителските разходи, заемащи централно място в икономиката на САЩ. Докато инвеститорите анализират всеки доклад за работните места или корпоративен финансов отчет за улики за това какво би могло да стимулира следващия ход на акциите, много от факторите зад необичайното им затишие през последните месеци стават пред все по-голяма въпросителна.

Wall Street става все по-скептично настроен относно ползите от изкуствения интелект, подхранвайки потенциално масивна ротация към други акции и заплашвайки да дерайлира индексите, в които особено голяма тежест имат технологичните акции. Отслабващият пазар на труда в САЩ отново разпали икономическите страхове. Очаква се борещият се с инфлацията Федерален резерв през септември да започне да намалява основните лихви, което може да пренасочи глобалния поток от капитали.

Макар че акциите си поеха дъх в понеделник след бурята от миналата седмица, нови източници на потенциални колебания ще се появят тази седмица. Докладът за инфлацията в сряда, последван от данни за продажбите на дребно в четвъртък, трябва да осигури сигнали за това дали Фед ще намали лихвите с четвърт пункт следващия месец, както очакват много инвеститори.

Разочароващи данни биха могли да предизвикат спекулации за намаление с половин пункт и да накарат инвеститорите да избягат от по-рисковите активи за сметка на сигурността на държавните облигации. По-рано този месец, след като Министерството на труда отчете по-слабо наемане през юли спрямо прогнозите на икономистите, доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации отбеляза най-стръмните си седмични спадове от свободното падане, предизвикано от Covid-19.

TD Securities написа бележка до клиентите си, че на сегашния неспокоен пазар дори „обикновените икономически изненади могат да доведат до извънредни движения на пазара“.

Миналия четвъртък технологичният Nasdaq завърши осемдневен период, в който се покачи или понижи с по най-малко 1%, като импулсът понякога се обръщаше в средата на сесията. Технологичният индекс се е сблъсквал с по-дълги серии от подобна волатилност само три пъти през последните две десетилетия, според пазарните данни на Dow Jones, веднъж през март 2020 г. и два пъти по време на финансовата криза от 2008 г.

Засега сътресенията са причинили сравнително малка вреда на индивидуалните инвеститори, които наблюдаваха как пенсионните им и брокерски сметки непрекъснато се увеличават. Въпреки че S&P 500 се понижи с 5,7% спрямо върха си през юли, индексът остава с 12% по-висок спрямо началото на годината.

Колебанията обаче могат да бъдат по-болезнени за търгуващи компании, които залагат на цените на активите, често с пари назаем. Опасенията са, че бързият им тласък да намалят риска или да се възползват от инерцията, може да отекне на пазарите.

Това се случи, след като Японската централна банка повиши основния си лихвен процент, тласкайки стойността на йената нагоре спрямо най-ниските ѝ нива от десетилетия. Ходът взриви залозите с ливъридж, че валутата ще остане слаба, като според някои анализатори те възлизат общо на 1 трлн. долара, и принуди инвеститорите да продадат други притежания, за да компенсират.

Произтеклото намаляване на ливъриджа удари акциите на 5 август, като японският индекс Nikkei 225 претърпя най-лошата си еднодневна загуба от 1987 г. насам, преди да се възстанови малко по-късно миналата седмица. В САЩ индексът на волатилността на Cboe – известен като измерителят на страха на Wall Street – моментално отбеляза най-голямото си увеличение в рамките на деня в историята.

„Ако сте били на грешната страна [на дадено движение], наистина сте сгрешили“, казва Джонатан Корпина, старши управляващ партньор в Meridian Equity Partners.

Корпина и други казват, че сътресенията в крайна сметка може да бъде здравословни, ако инвеститорите значително намалят риска. „Нека всичко се излее, нека всички се паникьосват“, казва той. „Всъщност трябва да купувате при тези възможности“.

Но всички подобни движения ще се разиграят и на променящия се икономически фон. След една година на относително стабилна парична политика, централните банкери в САЩ и Европа биха могли да намалят разходите по заеми с потенциално различни скорости. Техните колеги в Япония, където инфлацията се ускорява за първи път от години, може да повишат лихвите допълнително.

Диапазонът от потенциални резултати допринася за оттеглянето от поне един популярен залог, че волатилността ще остане ниска. Според Morningstar Direct инвеститорите тази година са добавяли средно по 556 млн. долара на седмица в американски борсово търгувани фондове с деривативна доходност, които продават опции върху акции, държани във фонда, за да се увеличи доходността. Нетните потоци в тези продукти се сринаха до около 117 млн. долара миналата седмица.

Основните показатели за волатилност се понижиха в понеделник, след като бързината за излизане от предишния уикенд не се повтори. Въпреки това на пазар, където шепа технологични гиганти, фокусирани върху изкуствения интелект, имат огромно влияние върху борсовите индекси, някои инвеститори остават предпазливи.

Двуцифрените спадове през последния месец на акциите в пет от компаниите от Великолепната седморка повишиха залозите за финансовия отчет на Nvidia по-късно през август. Акциите на компанията са поскъпнали или поевтинели с поне 5% в шест от последните десет търговски сесии.

„Хората смятат, че паниката е приключила и се зареждат отново“, казва Питър Чир, ръководител на макро стратегията в Academy Securities. „Не мисля, че все още сме усетили паниката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още