IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свързаните с Covid акции отново са на дневен ред в Азия след нов ръст на случаите

Случаите на коронавирус се увеличават от края на юни, въпреки че протичането на болестта е по-скоро леко, показват данни от Китай

12:27 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на производителите на тестове за Covid и на лекарства отново са под светлините на прожекторите в Азия, записвайки силни ръстове на цените през последните дни на фона на ново увеличаване на броя на случаите, съобщава Bloomberg.

Сред най-добре представящите се е китайският производител на тестове за Covid Daan Gene Co., чиито акции поскъпват със 17% само тази седмица. В Япония производителят на лекарства Daiichi Sankyo Co. прибави към цената си 5,6% - най-много от около седмица, а южнокорейската компания Shin Poong Pharmaceutical Co. записа повишение от 71% за пет сесии, но във вторник ограничи печалбите.

Поскъпването на акциите на някои от свързаните с Covid компании в Азия. Графика: Bloomberg LP Поскъпването на акциите на някои от свързаните с Covid компании в Азия. Графика: Bloomberg LP

Всички тези компании се налагат отново като любимци на инвеститорите по време на новия пик на случаите на коронавирус в трите източноазиатски страни от последния месец, където високите температури и Олимпийските игри събраха повече хора на едно място на затворено.

Случаите на коронавирус се увеличават от края на юни, въпреки че протичането на болестта е по-скоро леко, показват данни на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Циркулиращите варианти на болестта са подварианти на омикрон, включително JN.1 и XDV.

Според някои анализатори е малко вероятно секторът да отчете продължителен бум като този през 2020 г., като се имат предвид малките шансове регионалното огнище да прерасне в нова глобална пандемия.

Случаите на Covid се увеличават няколко пъти през последните две години и всеки път свързаните с пандемията акции отчитат краткосрочно поскъпване, но след това представянето се охлажда, коментира Минюе Лиу, инвестиционен експерт на BNP Paribas Asset Management. Много от тези компании са малки до средни по размер и имат по-слаба ликвидност при търговия.

Свързаните с Covid продукти представляват по-малко от 10% от всички продажби в здравния сектор в Китай, коментира още Лиу. Според нея е малко вероятно новото увеличено търсене да има значителен ефект върху отчетите на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още