IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява, а трейдърите се фокусират върху опасенията за търсенето*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват със 78 цента

09:22 | 13.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава във вторник, прекъсвайки петдневната си серия от ръстове. Инвеститорите са обезпокоени, след като в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за ръст на търсенето през 2024 г., предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват със 78 цента, или 0,95%, до 81,52 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват до 79,33 долара за барел, което представлява спад от 73 цента, или 0,91%.

В понеделник Брентът поскъпна с повече от 3%, а WTI - с повече от 4%.

Ревизираната прогноза подчерта дилемата, пред която е изправена по-широката организация, ОПЕК+, при увеличаването на производството от октомври.

Занижените очаквания на ОПЕК за 2024 г. са първите от юли 2023 г. и излизат след все повече признаци, че търсенето в Китай изостава от очакванията поради спада на потреблението на дизелово гориво и поради кризата в сектора на недвижимите имоти, която затруднява втората по големина икономика в света.

"Опасенията за търсенето на суров петрол остават на дневен ред", заяви Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG. Той добави, че резервираното отношение остава преди предстоящите данни за инфлацията в САЩ.

"Всеки по-висок икономически риск може да се отрази на цените на петрола в момент, когато ОПЕК+ намали прогнозата си за търсенето през 2024 г. и е напът да се откаже от съкращенията на производството си от октомври", каза още Йеап. Той посочи, че инвеститорите остават бдителни и по отношение на геополитическото напрежение.

Конфликтът в Близкия изток ескалира, като САЩ се подготвят за евентуални значителни атаки от страна на Иран или нейни съюзници в региона още тази седмица, заяви в понеделник говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Всяко нападение може да затрудни достъпа до световните доставки на суров петрол и да повиши цените. Едно нападение може да накара Вашингтон да наложи ембарго върху износа на ирански суров петрол, което може да засегне доставките на 1,5 млн. барела на ден, смятат анализатори.

Пазарите се подготвят и за доклада за индекса на потребителските цени през юли в САЩ, който ще бъде публикуван в сряда. Очаква се той да покаже, че инфлацията продължава да се доближава до целта на Федералния резерв от 2%.

Данни, които показват дори само слабо забавяне, биха могли да разсеят опасенията, че централната банка на САЩ е изпратила икономиката в задънена улица, като е оставила лихвените проценти на високо равнище твърде дълго време. Разочароващи данни обаче могат да засилят опасенията за рецесия и да предизвикат още несигурност на пазарите.

Икономическият календар включва също така информация за продажбите на дребно през юли, както и седмичния доклад за първоначалните молби за помощи при безработица.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още