IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: Става ли притеснително нивото на американския дълг

САЩ продължава да е водещата икономика в света, но трябват промени във водената икономическа политика, посочват четирима експерти

20:00 | 12.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика е първа в света. Това я прави водеща по значение на глобално ниво. Затова и огромното трупане на американски дълг притеснява все повече икономисти. Някои смятат, че нейният дълг се държи от твърде много държави, ,които не биха допуснали съмнение в своята инвестиция. Попитахме водещи експерти: „Става ли притеснително нивото на американски дълг“. Темата може да е от решаващо значение през следващите години, коментират те пред Bloomberg TV Bulgaria.

Проучвания твърдят, че американският дълг е нараснал с 26,3 трилиона долара за последните 15 години. САЩ са страна с голяма икономика, но се наблюдава неефективност при разходите. За решаване на въпроса се изисква невероятен ръст на продуктивността, изключителни ограничения, които ще имат такива последствия за обществото. За това и подобни решения не са лесни за вземане.

Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор

Голямото натрупване на дълг е опасно от доста време, но проблемът е, че в момента дългът расте с експоненциален темп. За постигането на една единица икономически растеж преди около 60 години в САЩ са били необходими 0,14 единици нов дълг, в 2020 г. това съотношение нараства на 1,56 единици нов дълг. Имаме над 10 пъти повече дълг, който генерира 1% икономически растеж. В момента това съотношение вероятно е над 2, предвид темпа на нарастване на американския дълг. По време на управлението на Джо Байдън имаме около 4 трилиона долара нов дълг, за съпоставка – за да се натрупат първите 4 трилиона долара дълг са били необходими над 200 години американска история, защото около 4,2 трилиона долара е общият размер на външния дълг на САЩ в началото на 80-те години (на ХХ в.) Нефинансираните плащания (unfunded liabilities) – това са разходи в бюджета на всяка държава, за която няма текущо събрани приходи. За такъв тип разходи се харчат обикновено приходи от данъци или се тегли нов дълг. Такива са различните форми на помощи и подпомагане, включително и обезщетенията за безработица. В САЩ тези помощи са гигантски и тяхната тенденция е да растат във времето. По-добре е САЩ да направят съответните структурни реформи в разходната част на бюджета си, докато могат да се възползват от този привилегирован статут на своята валута и да се върнат към устоите на естествен икономически растеж, произведен от частния сектор, върху който САЩ успяват да станат световна суперсила.

Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock

Ако погледнем, цифрите са стряскащи на пръв поглед. Дългът на САЩ е достигнал около 35 трилиона долара, при текущ БВБ 28,5 трилиона – това е 123% съотношение дълг към БВБ. Дългът на САЩ исторически между 1990-2010 г. се е движил в рамките на 50-60%. САЩ са имали толкова висок дълг само веднъж и това е през годините на Втората световна война – между 1940-1946 г., когато достига около 115%, тогава те са намалили това съотношение с много бърз растеж и със затягане на фискалната дисциплина. Големият проблем идва от това, че с високите лихви много бързо нарастват разходите за лихви, очаква се че те ще достигнат 1,5 трилиона долара в края на следващата година. Очертава се доста сериозен проблем без видимо решение, а следващите кандидат-президенти не коментират решения в тази насока. Докато БВП расте с по-нисък темп, отколкото расте дългът, а това в момента изглежда така, започваме да имаме доста сериозен проблем в САЩ. Въпросът вече е кой ще купува този огромен дълг, който предстои да бъде емитиран в следващите години.

Георги Георгиев, портфейлен мениджър Karoll Capital

Дългът на САЩ става опасно голям от доста време насам, като най-впечатляващо е, че за последните седем години на практика се е удвоил. Очакванията са да удари 40 трилиона долара след година и половина. Много от анализаторите се интересуват от тази абсолютна стойност и се плашат, но трябва да погледнем в исторически план, за да видим каква е съпоставката на БВП спрямо дълга, а той наистина е стряскащ. Историята е показала, че когато бъдат минати тези 100% голяма част от държавите изпитват сериозни затруднения и търсят по някакъв начин чрез по-висока инфлация да успеят да изплатят този дълг. Американската икономика финансира всички свои дейности изключително много с дълг, голяма част краткосрочен дълг и естествено това ще повлияе негативно. Очаква се да бъдат повишени и данъците в бъдеще, за да бъде финансиран този недостиг и естествено всички социални услуги ще бъдат ощетени.

Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance

Темата за дълга на САЩ е винаги актуална и винаги в полезрението на инвеститорите, което е нормално, тъй като държавните ценни книжа на САЩ се водят едни от най-безрисковите активи и намират широко приложение в портфолиото на много инвеститори. В последните месеци Федералният резерв  бе принуден да повиши лихвените проценти, под натиска на инфлацията, което доведе и до по-високи разходи за лихви. Имайки предвид, че сме доста близо до точката, в която Фед ще започне да намалява лихвите, сега фокусът се измества върху това – какви ще са бъдещите вътрешни политики на следващата администрация. Тъй като тези политики имат пряко отношение върху размера на дълга и ако видим едни по-остри промени в тези политики, това има шанс да увеличи размера на дълга.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие " може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още