IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Силната волатилност на пазарите не е напълно отминала

Изборите в САЩ, инфлацията и геополитиката остават сериозни фактори за пазарите, посочи Красимир Атанасов

21:00 | 12.08.24 г.

Силната волатилност на пазарите от миналата седмица не може да се счита за напълно отминала, на този етап няма предпоставки за това. Това коментира Красимир Атанасов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В повечето случаи тези инциденти на пазарите протичат като големите земетресения - с афтър шокове. Не очаквам изведнъж всичко да утихне, а и има доста фактори, които да влияят - икономиката и изборите в САЩ, инфлацията, геополитическите проблеми“, коментира анализаторът.

По думите му заради бързината, с които се случиха тези събития, няма как всички пазарни участници да са се настроили към тях. „Ако много бързо утихне волатилността, е едно, но на този етап предпоставките за това изглеждат в другата посока“, отбеляза Атанасов.

Той коментира и поредните разпродажби на акции на Apple, посочвайки, че наличието на много пари в кеш от страна на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет след продажбата на значителни позиции в Apple показва, че вярата в цените на акциите в момента не е особено голяма.

„Основната причина Бъфет да продава Apple е, че акциите на компанията са силно надценени… Във всички случаи, това че Бъфет не инвестира, а трупа кеш, трябва да се приема като предупреждение от пазарите“, посочи гостът в предавенето.

"Бъфет е инвеститор, който гледа в по-дългосрочен хоризонт. И от тази гледна точка от дълго време той говори, че трудно намира компании, в които да инвестира…никак не му е лесно да намери компания, която да запълни дори някаква малка част от този кеш. Това, че изчаква, не е нещо неочаквано", каза финансовият анализатор.

Как забавящата се икономика и очакванията за лихвите в САЩ се отразяват на пазарите? Още от коментара може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още