IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол

Организацията ограничава производството от почти две години в опит да предотврати излишък

15:21 | 12.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозите си за световното търсене на петрол през тази и следващата година. Това се случи преди групата и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да вземат решение за планираното увеличение на доставките през следващото тримесечие, предаде Bloomberg.

Организацията понижи очакванията си за ръст на световното търсене през 2024 г. със 135 хил. барела на ден, като това е първата значителна промяна в прогнозата, която остава значително по-висока от тази на останалите представители на петролната индустрия.

Водени от Саудитска Арабия, през следващите седмици ОПЕК и партньорите ѝ трябва да решат дали да продължат с плановете си да съживят ограниченото производство от октомври. На среща по-рано този месец алиансът отново заяви, че може да "спре или да отмени" увеличението "в зависимост от преобладаващите пазарни условия".

Цените на петрола се колебаят през последните седмици, тъй като опасенията от ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток биват засенчени от признаци за забавяне на икономическия растеж в Китай и САЩ - най-големите потребители на „черно злато“ в света. Фючърсите върху сорта Брент се търгуват на нива от близо 80 долара за барел, които са твърде ниски за много от членовете на ОПЕК+, за да покрият държавните разходи.

"Тази лека ревизия отразява действителните данни за първото и второто тримесечие, както и смекчаването на очакванията за ръста на търсенето на петрол в Китай през 2024 г.", посочват от базирания във Виена секретариат на ОПЕК.

Дори и с намалението, организацията все още очаква, че потреблението на „черно злато“ ще се разшири през тази година със "здравословните" 2,1 млн. барела на ден до средно 104,3 млн. барела на ден.

Нейните прогнози остават по-високи от типичните нива на растеж преди пандемията от Covid-19 и над очакванията на много големи търговски къщи и банки на Wall Street. Оценките на ОПЕК са повече от два пъти по-високи от тези на Международната агенция по енергетика и са в горната част на диапазона, очакван от петролния гигант на Рияд - Saudi Aramco.

ОПЕК+ ограничава производството от почти две години в опит да предотврати излишък, застрашен от нарастващите доставки от Северна и Южна Америка, начело със САЩ, Бразилия и Гвиана. Предварително тя планира да възстанови производството с около 543 хил. барела дневно през четвъртото тримесечие, което е първият етап от възстановяването на производството на 2,2 млн. барела дневно до края на 2025 г.

Въз основа на данните на ОПЕК коалицията може спокойно да започне да възстановява доставките на петрол от октомври, без да дестабилизира пазара. Изчислено е, че през последното тримесечие на годината групата от 23 държави ще има нужда от средно 43,8 млн. барела на ден, или с 1,4 млн. барела на ден повече, отколкото през второто.

Въпреки това групата понякога определя политики, които са в противоречие с нейните прогнози, които и без това понякога се оказват неточни. В края на миналата година организацията обяви по-дълбоки ограничения на добива, тъй като данните ѝ сочеха рекордно свиване на запасите, което така и не се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 час
според форумните ексел-експерти продажбите на ДВГ се качва (нали електричките прашасват по рафтовете и никой не ги купува) ... и ето го резултата, намалено търсене на електрички, води до намален добив и намалени цени на петрола!.... айде до година мистър тойода да е още по прав! :D :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още