IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари приключиха първия ден от седмицата предимно с ръстове

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,46% и завърши на ниво от 7813,7 пункта

11:29 | 12.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно ръстове в понеделник, след като през миналата седмица се наблюдаваха стръмни сривове, последвани от рязко възстановяване, особено при акциите в Япония, предаде CNBC.

Фючърсите върху основните американски индекси се понижиха, тъй като инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат оповестени по-късно тази седмица. Трейдърите очакват и данните за инфлацията и промишленото производство в Индия.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват индексът на потребителските цени в Индия да е спаднал рязко до 3,65% през юли от 5,08% през предходния месец. Същевременно индустриалното производство на страната за юни вероятно е достигнало 5,5%, което е лек спад спрямо отчетените 5,9% през май.

Акциите на индийския мултинационален конгломерат Adani Group се търгуваха с понижение, след като базираната в САЩ компания Hindenburg Research обвини ръководителя на главния пазарен регулатор на страната, че е в конфликт на интереси.

Hindenburg твърди, че Мадхаби Пури Бух, председател на индийския пазарен регулатор, в миналото е имала инвестиции в някои офшорни фондове, които са били използвани и от Adani Group. Това поставя под въпрос разследването на обвиненията в измама срещу конгломерата по-рано тази година. Бух обяви твърденията в доклада за неоснователни.

Бенчмарк индексът Nifty 50 се повиши с 0,24%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,46% и завърши на ниво от 7813,7 пункта. Акциите на австралийската компания за търговия на дребно с потребителска електроника JB Hi-Fi поскъпнаха с 8,33% след публикуването на финансовия отчет на компанията.

Въпреки спада на нетната печалба след данъчно облагане, компанията обяви специален дивидент от 80 австралийски цента на акция (53 щатски цента на акция).

Южнокорейският показател Kospi приключи борсовата сесия с ръст от 1,15% и достигна 2618,30 пункта. Измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq се покачи с 1,08% до 772,72 пункта. Акциите на най-големия южнокорейски производител на чипове SK Hynix поскъпнаха с 3,21%.

Данните на южнокорейското министерство на промишлеността и на Корейската асоциация за международна търговия, публикувани в неделя, показват, че през първата половина на годината износът на чипове за памет от страната за Тайван е нараснал с 225,7% в сравнение със същия период на миналата година.

Пазарните наблюдатели обясняват внезапния ръст на износа с доставките на SK Hynix на чипове за памет с висока пропускателна способност за американския производител на чипове за изкуствен интелект Nvidia, която използва тайванската TSMC за производство на чипове.

Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 0,13%. Показателят CSI 300 в континентален Китай приключи деня с понижение от 0,17% на ниво от 3325,86 пункта.

Пазарите в Япония бяха затворени заради празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още