IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва за пета поредна сесия заради напрежението в Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 22 цента, или 0,3%

09:38 | 12.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава за пета поредна сесия в понеделник, продължавайки ръста си от над 3% от миналата седмица, след като опасенията за рецесия в САЩ намаляха, а геополитическото напрежение в Близкия изток подкрепя цените, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 22 цента, или 0,3%, до 79,88 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 36 цента, или 0,5%, до 77,20 долара за барел.

"Подкрепата идва от по-положителните от очакваното данни за пазара на труда в САЩ от миналата седмица, които намалиха опасенията за предстояща рецесия", заяви Тони Сикамор, анализатор в IG markets.

"Съществува и голямо безпокойство относно това кога Иран може да отговори на Израел за убийството на ключови лидери на „Хамас“ и „Хизбула“. Изглежда, че това е въпрос на време, смята той.

Иран и "Хизбула" се заканиха да отвърнат на убийствата на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания и военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр.

"Пазарът все още чака отговора на Техеран", посочи Уорън Патерсън от ING.

Миналата седмица Брентът поскъпна с над 3,5%, а WTI - с над 4%, благодарение на благоприятните икономически данни и нарастващите надежди за намаляване на лихвените проценти в САЩ.

През изминалите дни трима американски централни банкери заявиха, че инфлацията изглежда се охлажда достатъчно, за да може Федералният резерв да облекчи паричната си политика още следващия месец.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 часа
*Петролът поскъпва за пета поредна сесия заради напрежението в Близкия изток* - Е сега вече ще ометат електрокарите на Ташка Ланда-сондата от щандовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още