IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борсови индекси оставиха зад гърба си една волатилна седмица

Ценови спадове в петък отчетоха акциите на технологичните компании и представителите на фармацевтичния сектор

19:46 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Европа приключиха петъчната сесия с ръстове, загърбвайки една волатилна седмица в опит да се възстановят след скорошните разпродажби, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,57 на сто до 499,19 пункта.

Германският показател DAX прибави 42,48 пункта, или 0,24%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 17 722,88 пункта.

Френският индекс CAC записа ръст от 0,31% до 7269,71 пункта.

Британският измерител FTSE отчете повишение от 0,28 на сто до 8168,1 пункта.

Ценови спадове в петък отчетоха акциите на технологичните компании и представителите на фармацевтичния сектор.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за инфлацията в Германия, която се ускорява на годишна база до 2,6 на сто през юли. На месечна база през юли инфлацията в страната се е ускорила с 0,5%.

За сравнение, потребителските цени в Германия, хармонизирани с тези в другите страни от Европейския съюз, се повишиха с 2,5% на годишна база през юни.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 9 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 9 август.

Междувременно стана ясно, че инфлацията в Италия се е ускорила до най-високото си равнище от 9 месеца, което съответства на юлската прогноза. Това сочат най-новите данни на статистическия институт на страната Istat.

Потребителските цени са нараснали до 1,3 на сто през юли спрямо стабилните 0,8 на сто през юни, което съответства на публикуваните на 31 юли данни.

Трейдърите обърнаха внимание и на доклада за промишленото производство в Швеция, което се е повишило в стойностно изражение през юни след спад през предходните два месеца, показват данни на статистическата служба на страната. Показателят се възстанови с календарно коригирани 0,9 на сто на годишна база през шестия месец, обръщайки спад от 3,1 на сто през май.

Показателят за Нидерландия в същото време се понижава с 4,9 на сто на годишна база след спад от 3,4 на сто през май. Сред различните сектори най-голям спад отбелязва индустрията за ремонт и монтаж на машини - 46,2 на сто, следван от транспортния сектор със спад от 17,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още