IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартът на новия завод на "Смарт Органик" в Божурище се отлага за есента

Закъснението е заради забавяне на инфраструктурата за пускане на ток към предприятието, което ще свие до известна степен и ръста на приходите

20:45 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Смарт Органик АД
Снимка: Смарт Органик АД

„Смарт Органик“ АД ще забави пускането на производството в новата база в индустриалната зона до Божурище край София до есента, става ясно от съобщение на компанията, публикувано чрез сайта x3news.com.

Очаква се производството в предприятието там да започне през октомври 2024 г., заради което дружеството очаква и известно забавяне на ръста на приходите в сравнение с първоначално планираното.

Новата прогноза е за ръст в диапазона 10-15%. За периода януари-юли предварителните данни на дружеството показват 16% годишен ръст, според съобщението.

Забавянето на новото производство е заради забавяне в осигуряването на ток. От компанията посочват, че се бави изграждането на необходимата инфраструктура в „Индустриална зона Божурище“ от страна на Националната компания „Индустриални зони“ и електроразпределителното дружество „ЕРМ Запад“.

„Смарт Органик“ съобщава още, че през юли са осъществени първите доставки към дрогерията Rossmann, която притежава над 2200 магазина в Германия.

Дружеството отчита, че е затворило биомагазина си на ул. „Г. С. Раковски“ в София заради загуби. Компанията обаче отчита ръст на приходите до 200 хил. евро за миналия месец от онлайн магазина naughtynuts.de. С над 180% се увеличават приходите за цялото полугодие от Румъния заради нови продукти, които са влезли в „Кауфланд Румъния“.

От „Смарт Органик“ са стартирали и нов европейски онлайн магазин- bettr-food.com, който оперира от склада на компанията в Германия. От края на юли дружеството е пуснало в продажба и нов продукт – готови протеинови супи, както и ще произвежда още продукти за марката dmBio на dm Германия.

Акциите на „Смарт Органик“ поскъпват с близо 39% в последната година, а пазарната капитализация достига малко под 238,2 млн. лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още