IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на какаото бележи седмичен ръст заради опасенията за сухо време в Западна Африка

Най-активният договор се повишава с 9,3%

16:29 | 09.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите върху какаото поскъпват в Ню Йорк, тъй като сухото време във водещите страни производители по света подхранва опасенията за суровината през предстоящия сезон, предава Bloomberg.

Най-активният договор се повишава с 9,3%, което е напът да доведе до седмичен ръст на цената от около 10%. През изминалата седмица в някои части на Западна Африка паднаха малко дъждове и се очаква сухите условия да се запазят. Това ще намали влажността на почвата, необходима за растежа на културите, според прогнозата на Maxar.

Въпреки опасенията за лошото време обаче анализаторите очакват възстановяване на производството на какао в Западна Африка през сезона, започващ през октомври, което ще допринесе за увеличаване на излишъка на пазара.

Какаото е напът да постигне седмичен ръст заради опасенията за сухо време в Западна Африка. Изображение: Bloomberg Какаото е напът да постигне седмичен ръст заради опасенията за сухо време в Западна Африка. Изображение: Bloomberg

"Пазарът може да получи подкрепа тази седмица от тенденцията за засушаване в Западна Африка, но перспективите за предстоящата основна реколта са предимно положителни", посочиха от ADM Investor Services в четвъртък.

На този фон кафето арабика поевтинява, докато търговците продължават да оценяват риска от измръзване в най-големия производител Бразилия, който повиши цените по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още