IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на корпоративен дълг в САЩ отново е спокоен

Емитирането на облигации се възстанови бързо след бурната седмица на финансовите пазари

09:34 | 11.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В трудни времена Уолстрийт често поглежда към пазара на облигации за сигнали относно икономиката на САЩ. Засега той е спокоен, пишат колумнистите на Wall Street Journal Вики Хуанг и Мат Уърц.

Възстановяването на акциите даде тласък на корпоративните дългови пазари във вторник, повишавайки цените на облигациите и заемите и отваряйки пътя за инвестиционните банки към нови продажби на дълг. Мениджърите на фондове казаха, че наблюдават представянето на тези сделки, за да преценят дали възстановяването ще продължи или ще отстъпи пред нови сътресения.

Компании с различен кредитен рейтинг отново емитират дългове след няколко дни на относително затишие на дълговите пазари. Кредитните спредове – премията, която инвеститорите изискват да държат корпоративен дълг вместо ДЦК – се свиха във вторник, след като достигнаха почти рекордно ниски нива през последните дни. Исторически, стеснените спредове отразяват намаляващите опасения на инвеститорите относно затягането на финансовите условия и забавящата се икономика.

Широкообхватното възстановяване дойде след като икономическата тревога и обръщането на популярни инвестиционни залози бяха довели американските акции до най-големия им спад от 2022 г., а японските - до най-лошия им ден от пазарния срив през 1987 г. В понеделник  поевтиняха както облигациите от инвестиционен клас, така и тези от неинвестиционен, а така също и заемите с ливъридж.

Въпреки възстановяването банкерите съветват клиентите да бъдат внимателни. Много от тях очакваха компаниите с инвестиционен рейтинг да емитират облигации на стойност между 35 и 40 милиарда долара тази седмица, но оттеглиха очакванията си след спада на акциите в понеделник.

„Волатилността на пазара оказа влияние върху предлагането и кредитните спредове, но пазарът не е близо до точката на замръзване“, коментира Крис Форшнър, ръководител за облигациите от инвестиционен клас в BNP Paribas. 7 компании с инвестиционен рейтинг издадоха облигации във вторник, докато той е очаквал около 15 сделки за деня.

Морийн О’Конър, глобален ръководител за висококачествения дълг в Wells Fargo, каза, че банката е посъветвала компаниите да бъдат гъвкави и да изчакат подходящия период за емитиране. Банката беше казала на емитентите да се оттеглят в понеделник, имайки предвид пазарната среда на рисковете.

„В момента календарът е много променлив“, смята О’Конър. Кредитополучателите се отдалечават от този пазар с чувството, че „добре, не е замръзнал, просто трябва да се избере правилният времеви прозорец.“

Волатилността на кредитния пазар в понеделник беше забележима. Доскоро компании с различни кредитни рейтинги имаха силна година, издавайки облигации, като кредитните спредове се доближаваха до най-ниските нива отпреди пандемията, според данни на FactSet. Спредът на индекса на Bloomberg за американските облигации с инвестиционен клас скочи с 12% през последните дни до 0,55 процентни пункта, което е най-високото му ниво от декември.

Това привлече някои купувачи. „Вчера купихме малко риск“, споделя Ерик Стийн, главен инвестиционен директор за фиксирания доход във Voya Investment Management. „Преди това спредовете бяха непривлекателни.“

Инвеститорите разглеждат продажбите на корпоративни дългове като ключови за гладкото функциониране на икономиката и проблемите на кредитните пазари често се приемат като сигнал за предстоящ забавящ се растеж. Неотдавнашните продажби на дългове от големи и малки компании помогнаха да се успокоят някои инвеститори, че сътресението при акциите просто бележи нормален пазарен спад, а не началото на продължителен такъв.

Toyota Motor тества водите на пазара на облигации с инвестиционен клас чрез предлагане на облигации на три части във вторник. В по-рисковите ъгли на кредитния пазар някои компании реализираха нови дългови сделки, докато други ги отложиха.

Два оператора на електроцентрали с природен газ, Lightning Power и South Field, осъществиха заемни сделки тази седмица за рефинансиране на съществуващ дълг и изплащане на дивиденти на акционерите, според PitchBook LCD. Доставчикът на инфраструктурно строителство Arcosa лансира сделка за финансиране на придобиване.

Focus Financial, непублично партньорство за управление на богатство, отложи тази седмица продажбата на около 5 милиарда долара заеми и облигации за рефинансиране на дълг и изплащане на дивиденти на своите собственици. SBA Communications, инвестиционен тръст за недвижими имоти, който притежава кули за клетъчни телефони, отложи в понеделник плановете си да вземе заем от 2,29 милиарда долара, предназначен за изплащане на дълг с по-висока лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 11.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още