IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надценени ли са проектите с изкуствен интелект

Страховете за рецесия в САЩ може да са преувеличени, но не са безпочвени, коментира финансовият анализатор Йонко Чуклев

21:50 | 09.08.24 г.
Снимка:Christophe Morin/ Bloomberg
Снимка:Christophe Morin/ Bloomberg

Много се надцениха проекти с изкуствения интелект. Съгласен съм, че технологията има много висок, трансформативен потенциал, но видяхме свръх оптимизъм и много играчи залитнаха в него. Това е една от причините за спада при акциите, който наблюдаваме сега, коментира бъдещето на бизнеса с AI в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Йонко Чуклев.

Той е на мнение, че този потенциал не може да се разгърне нито през 2024, нито през 2025 година. „И не знам защо трябваше да се очаква да се реализират такива феноменални резултати в рамките на годината“, отбеляза финансовият анализатор.

Според него да се говори за сектора на изкуствения интелект като цяло е малко рисковано. „В този сектор има множество различни сегменти. Компаниите заложиха, че ще могат да спестят работна сила, въвеждайки изкуствен интелект, като прогнозите бяха за около 15% и те съкратиха хора, но впоследствие се оказа, че AI далеч не може да компенсира такова намаление и се наложи спешно да връщат и да наемат отново хора“, обясни Чуклев защо е необходима все още по-голяма човешка намеса при работата на технологиите.

Той прогнозира, че компаниите с АI може би няма да имат този „блясък“, който имаха през последните 12 – 18 месеца, когато "оптимизмът беше на исторически нива". Очакванията му са, че все повече трябва да се преценява дали технологията има резултати и перспектива. По думите му, това ще са фактори, които ще имат голямо влияние на пазара.

„Ако аз съм пазарен участник, бих внимавал през идните около 60 дни. Страховете за рецесия може да са преувеличени, но не са безпочвени. Има основание да се очакват трудни години в САЩ, най-вече свързани с пазара на труда и потреблението“, предупреди Чуклев и посочи, че проекцията на пазара на труда рефлектира върху потреблението в очакване на поредния ход на Федералния резерв след излизане на статистическите данни.

Какво е състоянието на големите технологични компании? Каква е причината за ръста на Meta? Какво стои зад термина "флинтстоунинг"? Новите проекти на Tesla ще доведат ли задължително до големи възходи в бъдеще? Ще промени ли икономиката си Китай при задълбочаващи се проблеми в САЩ? Може ли да наблюдаваме „перфектна буря“ в глобалната  икономика? Къде Европа е световен лидер и има ли необходимост от консолидация в капиталовия ѝ пазар с платформи, които печелят „скоростно“?

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още