IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесени настроения властват на европейските фондови пазари

Търговията се влияе от финансови отчети и данните за по-малко от очакваното молби за помощ при безработица в САЩ

20:36 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Смесени настроения властват на европейските фондови пазари

Със смесени настроения затвориха европейските фондови пазари днешната сесия. Данни за американския трудов пазар върна доверието във възможността американската икономика да избегне рецесията и това ограничи спадовете, които бяха отчетени в ранните часове на деня (8 август), пише CNBC.

Пазарите се успокоиха след като беше публикуван доклад, който показа, че седмичните молби за помощ при безработица в САЩ са по-малко от очакваното. Така паневропейският Stoxx 600 се повишава с минималните 0,08% до 496,37 пункта. Подкрепа оказа туристическият сектор, чиито акции поскъпнаха с 1,3%. На обратния полюс обаче е представянето на химическите компании и медиите.

На зелена територия затвори и германският DAX, който добави 0,37% до 17 680,40 пункта. Сред големите печеливши днес е Siemens, която публикува по-добър от очакваното финансов отчет за тримесечието. Това доведе до ръст на цената на акциите с повече от 2% до 159,20 евро за брой.

Разочаровани обаче остават инвеститорите във Франция и водещият индекс на търговията в страната САС 40 се понижи с 0,26% до 7247,45 пункта. Със загуба приключи деня за FTSE 100 и водещият индекс на Лондонската фондова борса достигна 8144,97 пункта, или спад от 0,27 на сто.

Данните за трудовия пазар оживи търговията с петрол. Основните сортове на петролните пазари поскъпват с около 1% и към края на европейската сесия американският лек суров петрол (WTI) се търгува за малко над 76 долара за барел. Европейският сорт "Брент" достига до цена от почти 79 долара за барел.

На валутните пазари стойността на еврото достига 1,0914 долара за брой. Един британски паунд се разменя за 1,2743 долара.

Цената на златото се повишава с повече от 1% до точно 2461 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още