IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 се покачва с 1% след новите данни за пазара на труда в САЩ*

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 494 пункта, или с 1,3 на сто

17:27 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на Wall Street се повишават в четвъртък, след като новите данни за пазара на труда в САЩ повишиха доверието на инвеститорите в американската икономика след срива на пазарите в началото на седмицата, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 напредва с 1,2%, а технологичният измерител Nasdaq Composite добавя 1,3%. Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 494 пункта, или с 1,3 на сто.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са били по-малко от очакваното през миналата седмица. Така оповестените в четвъртък данни се противопоставиха на други признаци за отслабване на пазара на труда в страната.

Подадените за първи път молби за обезщетения за безработица възлизат на 233 хил. за седмицата, което е спад със 17 хил. спрямо предходната седмица и е по-малко от прогнозата на Dow Jones за 240 хил. заявления, съобщи Министерството на труда.

В четвъртък пазарите са подпомогнати и от по-слабата йена спрямо щатския долар. Скокът на японската валута, който доведе до разгръщане на популярната сред хедж фондовете т.нар. carry trade, беше основният виновник за поевтиняването на акциите в понеделник.

Акциите на фармацевтичния гигант Eli Lilly поскъпват с около 9%, след като компанията обяви по-добри от очакваните тримесечни резултати и повиши прогнозата си за цялата година благодарение на силното търсене на лекарството за диабет Mounjaro и лекарството срещу затлъстяване Zepbound. Междувременно акциите на Warner Bros. Discovery и Bumble поевтиняват, след като двете компании публикуваха разочароващи отчети за второто тримесечие на годината.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,996%, а тази по 30-годишните - до 4,289%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,22% до 103,43 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,19% до 78,18 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI поскъпват с 0,07% до 75,28 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,69 на сто и се търгува на цена от 2449,3 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още