IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари не намериха единна посока в четвъртък

Основните японски индекси се колебаеха между печалби и загуби, преди да завършат деня с понижение

11:34 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отчетоха предимно понижения в четвъртък, след като фондовите борси в САЩ регистрираха основно минуси в сряда. На този фон инвеститорите оценяваха търговските данни от Япония и очакваха решението за лихвените проценти в Индия, предаде CNBC.

В сряда индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 0,60%, а широкият пазарен показател S&P 500 - с 0,77%. Технологичният измерител Nasdaq Composite отстъпи с 1,05 на сто. Всички показатели се повишиха по-рано през сесията, преди акциите на Nvidia и други големи технологични акции да поевтинеят.

Глобалните акции и валути поевтиняха по-рано тази седмица, след като Японската централна банка повиши лихвените проценти до най-високите им нива от 2008 г. насам, а САЩ публикуваха по-слаби от очакваното данни за заетостта.

В четвъртък Индийската централна банка запази лихвените проценти на ниво от 6,5% за девето поредно заседание, както се очакваше от икономистите.

По-рано публикуван днес доклад показа, че излишъкът по текущата сметка на Япония за юни възлиза на 1,533 трлн. йени (10,2 млрд. долара), което е по-малко от очакваните 1,789 трлн. йени от икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Основните японски индекси се колебаеха между печалби и загуби, преди да завършат деня с понижение. Nikkei 225 изостана с 0,74% и завърши на ниво от 34 831,15 пункта, а широкият Topix спадна с 1,11% до 2461,7 пункта.

Японската централна банка публикува обобщение на мненията от заседанието си по паричната политика през юли, от което става ясно, че някои членове на финансовата институция са предложили още повишения на разходите по заемите.

"Ако приемем, че целта за ценова стабилност ще бъде постигната през втората половина на фискалната 2025 г., банката следва да повиши основния лихвен процент до нивото на неутралния лихвен процент към този момент", се казва в обобщението.

Равнището на неутралния лихвен процент изглежда е поне около 1%, като ЯЦБ трябва да повиши лихвения процент своевременно и постепенно, се допълва в него.

Въпреки това Шиничи Учида, заместник-управител на Японската централна банка, заяви в сряда, че предвид неотдавнашните сътресения в цените на акциите и валутните курсове в страната финансовата институция трябва да запази настоящия лихвен процент.

В изявление от сряда японският технологичен инвеститор SoftBank Group съобщи, че ще изкупи обратно до 500 млрд. йени (3,4 млрд. долара) от своите акции като част от усилията си да повиши възвръщаемостта на акционерите. В резултат акциите на компанията поевтиняха с над 3,5 на сто.

Книжата на производителя на полупроводниково оборудване Lasertec отбелязаха ръст от 22,55% днес, след като компанията обяви оптимистична финансова прогноза за годината, приключваща през юни.

Акциите на повечето японски автомобилни компании поскъпнаха, водени от Isuzu Motors с ръст от 8,88%.

Показателят CSI 300 в континентален Китай обърна загубите си и завърши деня на ниво от 3342,94 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng остана без промяна.

Cathay Pacific, най-голямата авиокомпания в Хонконг, съобщи в сряда, че ще закупи 30 широкофюзелажни самолета Airbus A330-900 с опция за закупуване на още 30. Средната цена на всеки самолет е около 11 млрд. долара, като доставките се очакват до края на 2031 г.

Южнокорейският показател Kospi загуби 0,45% и завърши на ниво от 2556,73 пункта, докато измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq спадна с 0,44 на сто до 745,28 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,23% и приключи деня на ниво от 7682 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още