IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Някои от най-популярните инвестиционни стратегии през 2024 г. се обръщат

Инвеститорите обаче трябва да избягват прекомерната реакция на краткосрочни промени в пазарните настроения

11:15 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страховете от забавяне на растежа разтърсват финансовите пазари по света, стимулирайки инвеститорите да излязат от много от най-популярните стратегии през 2024 г., пише колумнистът на Wall Street Journal Джак Пичър.

Волатилната минала седмица на пазарите се влоши още в петък, след като по-слабият от очакваното доклад за заетостта в САЩ показа забавяне на растежа на работните места и покачване на безработицата до най-високото ниво от 2021 г. (4,3% - бел. прев.). Цената на акциите и доходността po облигациите спаднаха, като индексът Dow Jones Industrial Average загуби повече от 600 пункта. Петролът поевтиня, тъй като трейдърите сметнаха, че забавянето на растежа ще подкопае търсенето на суровината.

Нещата се задълбочиха рано в понеделник, когато японският индекс Nikkei Stock Average се срина с повече от 12%, най-големият спад от 1987 г. насам. Инвеститорите по целия свят се втурнаха към държавните облигации, търсейки убежище от бурята.

Пониженията на основните индекси удължиха спада, който започна в края на миналата седмица, след като данните показаха слабост в промишлеността и строителството. Но обръщането на някои от най-популярните сделки за годината вече беше в ход, като инвеститорите променяха позициите си преди потенциалните намаления на лихвите от Федералния резерв, казват анализатори.

Сега, след като Фед запази краткосрочните лихвени проценти в диапазона 5,25-5,50% на срещата си в края на юли, мнозина на Уолстрийт са притеснени, че централната банка е чакала твърде дълго, за да започне да намалява ставките и че икономиката може да пострада. Към петък трейдърите вече калкулираха огромни шансове, че Фед ще намали лихвите с половин процентен пункт през септември. Малцина бяха направили този залог миналата сряда, след като председателят Джером Пауъл каза, че Фед трябва да види повече данни за стабилизиране на инфлацията.

Докладът за работните места от петък е „първият ясен знак за забавяне на заетостта по почти всички показатели“, посочва Рик Ридър, главен инвестиционен директор на BlackRock за глобалните инвестиции с фиксирана доходност. „Основната лихва на Федералния резерв очевидно е твърде рестриктивна спрямо инфлацията, която е 2 процента и нещо, като трудовият пазар се разхлабва“.

Доходността по 10-годишните държавни облигации, която намалява, когато цените им се покачат, отчете най-големия си едноседмичен спад – стигайки под 4% (до 3,795%) – от пандемичната пазарна паника през 2020 г. След срива в понеделник, японският индекс Nikkei вече е надолу с една четвърт спрямо рекордния си връх по-рано тази година, а йената поскъпна спрямо долара.

А Великолепната седморка от акции на технологичните гиганти, които бяха в основата на ръста на фондовия пазар тази година, преживяха няколко тежки седмици, губейки капитализация за общо над 1 трилион долара.

Корпоративните отчети за второто тримесечие досега разочароваха инвеститорите, които имаха големи очаквания, особено за компаниите, които инвестират много в изкуствен интелект (AI). Microsoft и Alphabet, които харчат много за AI, поевтиняха след отчетите.

Междувременно главните изпълнителни директори бият тревога, че икономиката може да е по-зле, отколкото сочат ретроспективните данни. Изпълнителният директор на McDonald’s Крис Кемпчински каза миналата седмица, че забавянето на посещенията от потребители с по-ниски доходи се е задълбочило тази година.

Акциите на Amazon поевтиняха с 8,8% в петък, след като компанията прогнозира по-слаб от очакваното ръст на приходите.

А особено лош финансов отчет – включително затруднения в бизнесите с изкуствен интелект и центрове за данни – доведе до спад на акциите на Intel с 26%, най-лошия им ден поне от 1985 г.

„Сега има порой от скептицизъм относно ползите от AI и дали той наистина ще осигури печалби и производителност на нивото, което беше рекламирано“, коментира Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен директор на BMO Wealth Management.

„Не е изненадващо, че спадът на ентусиазма настъпва в същия момент, когато видяхме известна икономическа слабост и загриженост, че Фед изостава от икономическите събития“, смята той.

Анализатори казват също така, че хедж фондовете, които влязоха дълбоко в някои от най-популярните стратегии за тази година – като закупуване на големи технологични акции или залагане на спад на японската йена – сега изострят движенията на пазара.

Когато хедж фондът има силно концентрирана позиция, която започва да спада, той често трябва да започне да продава активи и да намалява риска другаде в портфейла, за да спазва своите рискови модели. Когато много фондове са купували едни и същи неща, този процес може да окаже натиск върху различни инвестиции, включително някои привидно отдалечени от първоначалния залог.

Макро инвеститорите, които обръщат популярна стратегия, при която заемат йени и ги разменят за долари, за да се възползват от лихвения диференциал между двете страни, може да са изострили скорошното покачване на йената, казват някои анализатори. Японската централна банка (ЯЦБ) повиши лихвените проценти миналата седмица, което допълнително допринесе за поскъпването на валутата.

„Смятам, че ценообразуването и резките пазарни движения са наистина показателни за факта, че хедж фондовете са били хванати на тясно“, изтъква Боб Елиът, главен изпълнителен директор на Asset Manager Unlimited.

„Има повишено възприятие за риск на финансовите пазари като цяло с вторичен ефект, който кара макро инвеститорите да намалят риска в своите баланси“, каза той.

Подчертавайки колко концентрирани са станали някои от най-популярните стратегии, анализаторите на Deutsche Bank написаха миналата седмица, че позиционирането на хедж фондовете и други инвеститори с „умни пари“ около технологичните акции и книжата на бързо развиващи се компании е било на 97-ия процентил от историческата норма.

Елиът е сред онези, които смятат, че волатилността може да продължи известно време. Метриките за риск скочиха в петък. Индексът на волатилността на Cboe, познат разговорно като измерителят на страха на Уолстрийт, се покачи над 23 пункат, с около 25% повече от предходния ден, най-голямото му еднодневно увеличение от 2021 г. насам.

Някои анализатори казаха, че няма причина за паника. Ръстът на волатилността следва продължителен период на спокойствие на пазара.

Технологичнo-ориентираният индекс Nasdaq Composite в петък навлезе в корекция (спад от 10% от скорошния си връх), но остава с ръст от 12% за годината. Индексът S&P 500 също се повишава с 12% през 2024 г. Отдръпването от върхове, предизвикани от еуфорични инвеститори, може да бъде здравословно.

„Връщането към по-високи нива на волатилност трябваше да се очаква, особено когато Фед наближава началото на цикъл на съкращаване на лихвите“, отбелязва Солита Марчели, главен инвестиционен директор за Северна и Южна Америка в UBS Global Wealth Management. „Съветваме инвеститорите да избягват прекомерната реакция на краткосрочни промени в пазарните настроения.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още