IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради напрежението в Близкия изток*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 6 цента, или 0,1%

09:23 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава за трета поредна сесия в четвъртък поради безпокойството на пазара относно рисковете за доставките, дължащи се на нарастващото напрежение в Близкия изток. Рязкото намаляване на запасите от суров петрол в САЩ също спомога за възстановяването от няколкомесечните ценови дъна, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 6 цента, или 0,1%, до 78,39 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 16 цента, или 0,2%, до 75,39 долара за барел. И двата бенчмарка се възстановиха от дъната, до които бяха спаднали в началото на седмицата поради страховете за предстояща рецесия в САЩ и срива на световните пазари.

Потенциалът за прекъсване на доставките от Близкия изток разтревожи трейдърите, след като убийствата на високопоставени членове на групировките „Хамас“ и „Хизбула“ миналата седмица повишиха възможността за ответни удари от страна на Иран срещу Израел.

"Пазарът е нащрек, тъй като очаква отговор от страна на Техеран. Един агресивен отговор може да доведе до по-широк конфликт в Близкия изток и да застраши доставките на „черно злато“. Ситуацията се изостря от проблемите с добива на петрол в Либия", посочват анализаторите на ANZ Research.

Националната петролна корпорация на Либия обяви форсмажорни обстоятелства в петролното си находище „Шарара“ във вторник. Компанията постепенно е намалила производството в находището поради протестите в страната.

Въпреки че досега не са засегнати никакви доставки на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, нападенията срещу кораби в Червено море принудиха танкерите да избират по-дълги маршрути, което означава, че повече петрол остава по-дълго време във водата.

Нови данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ, които са най-големият потребител на „черно злато“ в света, са намалели с 3,7 млн. барела. Това значително надхвърля очакванията на анализаторите за понижение със 700 хил. барела и бележи шести пореден седмичен спад до шестмесечно дъно.

"Това подсказва, че търсенето на физически барели остава стабилно въпреки опасенията за слаба икономическа активност", смятат още наблюдателите от ANZ.

Анализаторите от Citi пък заявяват, че е възможно цените на сорта Брент отново да се повишат до ниските и средните нива от 80 долара.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още