IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs: Пазарният стрес е повишен, но не е на ниво, което да изисква намеса на Фед

От здравословната начална точка на икономиката рискът изглежда ограничен, посочват от банката

14:04 | 07.08.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Очакваната волатилност на пазарите на акции и облигации остава висока, но условията на пазарите за краткосрочно финансиране остават като цяло стабилни. Това казват икономистите от Goldman Sachs в клиентска бележка, съобщава Ройтерс.

Инвестиционната банка обяви, че въвежда нов индекс на финансовия стрес (FSI). От банката посочват, че въпреки пазарните сътресения индексът е на относително нормални нива според историческите стандарти.

„Стресът на пазара е забележимо по-висок в сравнение с преди седмица, но нашият индекс предполага, че до момента не е имало сериозни смущения на пазара, които да принудят централните банкери да предприемат намеса“, посочват още икономистите на банката.

Индексът на финансовите условия на Goldman, след резкия спад на пазара на акции в САЩ и референтната доходност на държавните облигации, заедно с промените в други класове активи, предполага приблизително 12 базисни пункта нетно намаление на растежа на брутния вътрешен продукт през следващата година, изчисляват от банката.

Скъсяването на йената, по-слабите от очакваното данни за работните места в САЩ в петък и разочароващите печалби на големите технологични компании предизвикаха панически разпродажби на акции. Това накара инвеститорите да се пренасочат към по-безопасните американски държавни облигации, чиято доходност се понижи заради опасенията за това доколко финансовите пазари биха се справили с повишения риск.

Старият индекс на Goldman FCI не е предназначен да измерва стреса на пазара, а FSI ще наблюдава рисковете за функционирането на пазара. FSI обхваща диференциали на лихвените проценти в САЩ и международни пазари за краткосрочно финансиране, суап спредове на Министерството на финансите и спредове на разходите за кредитно и капиталово финансиране.

За разлика от подобни индекси на стрес, поддържани от Федералния резерв на Сейнт Луис и Канзас Сити, FSI на Goldman ще се публикува ежедневно.

В своята бележка Goldman изчислява, че всяка следваща разпродажба на акции от 10% ще намали растежа на БВП на САЩ през следващата година с около 45 базисни пункта. „Ако включим движенията в други класове активи, които обикновено съпътстват разпродажбите на пазара на акции, когато възникнат опасения за растежа, общият резултат е около 85 базисни пункта“, пише в бележката.

„От здравословната начална точка на икономиката рискът изглежда ограничен“, отбелязват икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още