IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Спадът на SOFIX в понеделник бе петият по големина за последните 4 години

Станахме свидетели на перфектна корелация между българския и световния борсов пазар, каза Георги Мартинов

11:11 | 07.08.24 г. 1

Понеделник беше един от дните, в които станахме свидетели на перфектна корелация между българския и световния борсов пазар. SOFIX спадна с над 4%, което беше близко до моралната граница от 5%. Това каза Георги Мартинов, финансов анализатор в „Карол“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.  

„Това е петият най-сериозен спад на SOFIX за последните 4 години, като ме изненада компанията на другите спадове, които са били преди него в топ 5 – три спада по време на „кървавия март“ през 2020 г. заради COVID-19 и един спад по време на другия „кървав март“ през 2022 г. заради започващата война на Русия в Украйна“, каза той.

Мартинов посочи, че разпродаването е било повсеместно, а убежища са се търсили в земя, като даде пример с „Адванс терафонт“ и фонда за недвижими имоти BREF. „Масова разпродажба навсякъде доведе до доста лош ден за SOFIX и за българския фондов пазар“, каза още той.

Най-големи дневни спадове отчетоха „Шелли Груп“, „Сирма Груп Холдинг“ и „Химимпорт“, заедно с компаниите от BEAM пазара, които се търгуват масово от ритейл инвеститори, които разпродадоха книжата си. Според Мартинов по-опитните инвеститори са се възползвали от ситуацията и са били в готовност да изкупят поевтинелите акции. Той допълни, че спадът в цената на акциите на тези компании не се дължи на фундаментални причини, а изцяло на привнесения ефект от световните борси.

След като компаниите, листнати на БФБ, представиха своите отчети за второто тримесечие, се вижда продължаваща слабост сред индустриалните компании, свързана преди всичко с лошата икономическа ситуация в Германия, където са основните им пазари, отчете още анализаторът.

Според него в България се виждат много добри макроикономически данни на фона на лошите за пазара на труда в САЩ.

„Кредитирането бумти, търговията с автомобили в България е на първо място в Европейския съюз за първото шестмесечие – с 31% нагоре. Дори БНБ даде съвсем леко по-песимистична прогноза за ръста на БВП за 2024-2025 г. през юни спрямо мартенската си прогноза“, каза още той.

Много пазарни участници предвиждат спад на капиталовите пазари, въпреки че за България липсват фундаментални причини да станем свидетели на подобни разпродажби, но евентуална рецесия в САЩ и последващ спад на пазарите биха се отразили и на БФБ и желанието за първични публични предлагания на нея, смята Мартинов.

„Спад в американската икономика е шок за цялата глобална икономика, а той никога не е добър предвестник на публични предлагания, особено на акции. Обикновено инвеститорите ще търсят убежище в по-ниско рискови активи като бондове, ДЦК. Така че това със сигурност ще повлияе, но за момента не го виждаме на българския пазар. Оттук насетне гледаме шахматната битка между хората, които смятат, че идва рецесия, и хората, които смятат, че понеделник е бил просто паника“, каза Мартинов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още