IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юлиян Войнов: Засили се натискът върху трейдърите

Трусовете на пазарите са добре дошли, за да се избегне надулият се AI балон, посочи финансистът

16:12 | 07.08.24 г.
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg

Страховете от забавяне на икономиката в САЩ, натискът върху трейдърите при спада на японските ценни книжа, както и намалените прогнози за фирмите, които инвестират в изкуствен интелект, повлияха на глобалния пазар. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансистът Юлиян Войнов.

Той обясни, че спадовете на пазарите се случиха на фона на пламтящия сезон на отчетите, който показа, че компаниите, инвестиращи в AI, трудно ще намерят начин да монетизират тези харчове. „В същото време Уорън Бъфет продава акции на Apple и се насочва към кешова позиция. Комбинацията от тези новини не се харесаха на пазарните играчи, но виждаме, че днес има по-високо ниво на спокойствие и индексът на Чикагската борса, който измерва страха на инвеститорите, след като беше скочил над 65 пункта, сега е в порядъка на 30 [пункта] и продължава да спада“, посочи финансистът. Той напомни, че „Измерителят на страха“ на Уолстрийт – борсовият индекс на волатилността при S&P 500 Volatility Index (VIX), беше на най-високото ниво от 2020 г.

„Този турбулентен период е добре дошъл за финансовите пазари, защото преобладаващите бичи настроения не може да се каже, че нагнетиха ситуацията и в някакъв аспект предизвикаха този балон, свързан с изкуствения интелект. Не е тайна, че движението на индексите се дължи основно на движенията на седемте акции от „Великата седморка“. Виждаме успокоение при едно декалибриране и разфокусиране на пазарите, но според мен това е положителен тренд, за да се избягва този балон, който се беше надул“, е мнението на Юлиян Войнов.

Що се отнася до последните събития и напрежението в Близкия изток, той смята, основният конфликт, който трябва да бъде следен е войната в Украйна, тъй като около нея се върти геополитическият дневен ред. "Трябва да се следи и влиянието ѝ върху предстоящите избори в САЩ и предизборните кампании и тези геополитическите трусове се отразят на пазарите", съветва финансистът и добави, че докато изборите в САЩ не минат, ще виждаме непрекъснато геополитически конфликти, които ще принуждават правителствата и най-вече американското да вземат някакви мерки, което при всички случаи ще се отразява и на президентската кампания в САЩ.

По думите на финансиста геополитическите събития, на които ставаме свидетели, са с цел да открият слабости сред кандидатите в САЩ или да затвърдят техните позиции. Войнов не смята, че геополитическият хаос ще застраши демократичния ред и международната сигурност, а на този етап пазарите не калкулират разрастване на конфликтите в световен мащаб и евентуалното спиране на търговските отношения между ключови играчи.

„Основният залог в геополитически план са изборите в САЩ, защото това наистина ще предопредели влиянието на цялата геополитика и икономика в света. При евентуална победа на Камала Харис най-вероятно няма да видим промяна във външната политика на САЩ. Докато при евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, най-вероятно той ще поеме по-изолационистки подход“, прогнозира финансистът.

Не поддържа ли Фед високите лихвени проценти твърде дълго? Движим ли се на ръба на по-голяма регионална криза в Близкия изток? Ще успее ли Тръмп, при евентуална президентска победа, да спре войната в Украйна? Подобряват ли се позициите на Камала Харис? Каква предизборна кампания очаква България? Как да се приобщи страната ни към европейските структури?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още