IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява след изненадващо увеличение на запасите в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 21 цента

09:35 | 07.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда след кратко поскъпване през предходната сесия, след като данните от промишлеността показаха неочаквано увеличение на запасите от суров петрол и бензин в САЩ, което компенсира опасенията за глобалното предлагане на „черно злато“, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 21 цента, или 0,27%, до 76,27 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 25 цента, или 0,34%, до 72,95 долара за барел.

Според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник, запасите от суров петрол, бензин и дестилати в САЩ са се увеличили през миналата седмица.

След като това стана ясно, цените на петрола спаднаха. Както WTI, така и Брентът бяха отскочили от многомесечните дъна и се установиха на по-високи нива през предходната сесия.

Данните сочат, че запасите от суров петрол са се увеличили със 176 хил. барела през седмицата, приключила на 2 август. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха запасите от суров петрол да намалеят със 700 хил. барела.

Запасите от бензин са нараснали с 3,313 млн. барела при очаквания на икономистите за спад с 1 млн. барела, а запасите от дестилати са се увеличили с 1,217 млн. барела, което е по-силен ръст от прогнозите.

Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува официалните данни за седмичните запаси по-късно днес.

В понеделник фючърсите върху сорта Брент се сринаха до най-ниското си ниво от началото на януари, а тези върху WTI достигнаха най-ниското си ниво от февруари насам, след като световният пазар на акции беше разтърсен от нарастващите опасения за потенциална рецесия в САЩ, най-големия потребител на „черно злато“ в света.

Във вторник обаче и двата бенчмарка прекъснаха серията от три сесии на спад, тъй като напрежението в Близкия изток подхрани опасенията за доставките, подкрепяйки цените. Обещанието на Иран да отвърне на Израел и САЩ след убийството на двама лидери от „Хамас“ и „Хизбула“ породи опасения, че в региона се задава по-широк конфликт.

"Всяко изостряне на напрежението в Близкия изток може да доведе до по-голям риск от прекъсване на доставките от региона", заяви анализаторът от ANZ Даниел Хайнс.

Намаленият добив в либийското петролно находище „Шарара“ с капацитет 300 хил. барела на ден също засилва опасенията за недостиг на доставки.

Според публикуваните във вторник оценки на Администрацията за енергийна информация на САЩ световните запаси от петрол са намалели с около 400 хил. барела дневно през първата половина на тази година. Тя очаква запасите да намалеят с около 800 хил. барела дневно през втората половина на годината.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 часа
и са ква станА тя ?! съкращения , съкращения ... и за капак понижения на цените ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още