IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones се повиши с близо 300 пункта и прекъсна тридневната си губеща серия

Другите два основни борсови индекса в САЩ също са нагоре след срива в понеделник

23:57 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха ръст във вторник, като възстановиха част от загубите от предишните три борсови дни, предава CNBC. Това се дължеше на смекчените опасения на инвеститорите от рецесия и силния ръст на японските индекси.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 294,39 пункта и завърши деня на ниво от 38 997,66 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,04% до равнище от 5240,03 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,03% и в края на деня се установи на равнище от 16 336,85 пункта.

Основните борсови индекси отвъд Океана прекъснаха тридневните си загуби.

Всички 11 сектора в индекса на широкия пазар се озоваха на положителна територия за деня. Редица технологични компании с голяма пазарна капитализация също се възстановиха от рязкото оттегляне на инвеститорите в понеделник.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с 3,8%, а тези на Meta Platforms – 3,9 на сто.

Нагласите бяха подкрепени от възстановяването на японските пазари. Индексът Nikkei 225 записа най-добрия си ден от октомври 2008 г., като нарасна с 10,2%. Това се случи само ден след като индексът отбеляза най-лошата си сесия от 1987 г., като загуби 12,4%.

Волатилността вероятно ще остане завишена в краткосрочен план, тъй като кери търговията в йени продължава да намалява, коментира Рос Мейфийлд, инвестиционен стратег в компанията Baird. „Няма да се изненадам, ако видим още натиск през следващите седмици, но смятам, че опасенията за растежа са преувеличени“, допълва той.

Трудовият пазар все още е относително стабилен въпреки известното охлаждане, а други икономически показатели остават силни, казва Мейфийлд. „Макар да смятам, че пазарната волатилност ще продължи, не съм толкова разтревожен за основите на пазара“, коментира той.

Движенията на индексите следват рязката разпродажба по време на търговията в понеделник заради притеснения за състоянието на икономиката. Dow, в който влизат 30 компании, се понижи с 1033,99 пункта, а S&P 500 отписа 3%. И двата показателя регистрираха най-лошите си сесии от септември 2022 г. Nasdaq Composite беше надолу с 3,4%.

Голямо намаление на сделките, финансирани с йени, също допринесе за волатилността. Миналата седмица Японската централна банка повиши лихвите, като допринесе за ръст на йената. Това засегна практиката трейдърите да заемат пари в по-евтина валута, за да купуват други глобални активи. Но йената отслабна във вторник след резките ръстове, които се прибавиха към притесненията за кери търговията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е нагоре съответно до 3,9% и 4,19%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нарасна с 0,22% до 102,92 пункта. Еврото и паундът поевтиняха леко до съответно 1,093 долара и 1,269 долара. Спрямо йената щатските пари остават на почти непроменено ниво от 144,32 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, докато пазарите се подготвят за атака на Иран срещу Израел.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за октомври поскъпнаха с 18 цента до 76,48 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 26 цента до 73,20 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отписаха 0,5% до 2431,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още