IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 прави опит да се възстанови след най-лошия си ден от близо 2 години*

Акциите на няколко големи технологични компании поскъпват след рязкото поевтиняване в понеделник

17:30 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският борсов индекс S&P 500 се повишава във вторник, след като вчера отбеляза най-лошия си ден от близо две години насам на фона на пазарния срив, предизвикан от опасенията за задаваща се рецесия в САЩ, предаде CNBC.

Бенчмаркът се търгува с 0,2% по-високо. Индексът на сините чипове Dow Jones нараства с 60 пункта, или 0,2%. В същото време технологичният измерител Nasdaq Composite се понижава с 0,2 на сто.

Акциите на няколко големи технологични компании се възстановяват след рязкото отдръпване в понеделник. Тези на Nvidia поскъпват с 2,6%, а на Meta - с повече от 1%. Междувременно акциите на Apple продължават спада си и поевтиняват с 2 на сто.

Подобряването на настроението сред инвеститорите беше подпомогнато от възстановяването на японските акции. Индексът Nikkei 225 отбеляза най-добрия си ден от октомври 2008 г. насам, като нарасна с 10,2%. Този скок идва ден след като бенчмаркът претърпя най-лошия си ден от 1987 г., губейки 12,4%.

Движенията последваха резки разпродажби по време на сесията в понеделник заради притесненията относно състоянието на икономиката на САЩ. Dow се понижи с 1033,99 пункта, или 2,6%, а S&P 500 - с 3%. И двата показателя регистрираха най-лошите си сесии от септември 2022 г. Nasdaq Composite се срина с 3,4%.

За волатилността допринесе и голямото охлаждане на кери търговията с йени. Миналата седмица Японската централна банка повиши лихвените проценти, което допринесе за поскъпването на йената. Това се отрази на практиката на трейдърите да вземат заеми в по-евтината валута, за да купуват други глобални активи.

Много инвеститори смятат, че разпродажбата от понеделник е отдавна закъсняла на пазар, който е достигнал високи върхове и много нови рекорди. Някои дори предупреждават, че предстоят още мрачни сесии.

"Твърде рано е да се каже, че дъното е достигнато", пише Кийт Лърнър, един от главните инвестиционни директори на Truist. "Нанесени са щети и процесът на възстановяване вероятно ще отнеме време. Въпреки това съотношението риск/печалба изглежда постепенно се подобрява“, смята той.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,828%, а тази по 30-годишните - до 4,109%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,29% до 102,98 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,01% до 76,29 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,15% до 72,83 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,29 на сто и се търгува на цена от 2437,3 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още