IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коя компания от „Великолепната седморка“ е най-подходяща за инвестиране

Специалистите имат аргументи в избора на фаворити от технологичните компании, заложили на AI, след излизането на тримесечните им отчети

11:01 | 06.08.24 г. 4
Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg

Изкуственият интелект е водеща тема за технологичните компании напоследък. Инвеститорите обаче очакват доказателства за успеваемостта на компаниите от „Великолепната седморка“ и след като Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla обявиха своите отчети за тримесечието, Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти „В коя компания от Великолепната седморка бихте инвестирали в момента“.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor

Трудно е да се избере една от седем компании, защото инвестирането в една компания е много голям риск и ако не се случат нещата – губим пари. Но смятам, че Tesla е компанията, която дългосрочно си струва, и основната причина не е заради това, което прави в момента, а това в бъдеще. Три са направленията, които все още не са включени в цената на акцията - енергийният сектор, където Tesla прави голям пробив сред батериите, автономното управление, където изглежда, че има много голям прогрес и е почти готово, и третото са роботите. Това е моето виждане, че компанията си струва дългосрочно в рамките на 5-10 години от тази група и очаквам тогава тя да стане най-голямата от всички.

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

Последните отчети на компаниите във „Великолепната седморка“ предоставиха на инвеститорите една възможност за отрезвяване по повод изкуствения интелект и по-точно монетизирането му. Всички компании направиха сериозни капиталови разходи, за да могат да интегрират AI в своите продукти, но тепърва трябва да покажат на инвеститорите, че могат да капитализират печалби от това. Последните отчети показаха, че това не е възможно и видяхме разливане. Засега компаниите от „Великолепната седморка“ показват колебания, свързани със сектора на AI, затова аз бих насочил инвестициите си към компании, които са понесли щети от изкуствен интелект, а не към такива, които тепърва трябва да ги понесат – като производителите на чипове.

След последните отчети най-добре стоят акциите на Meta, които успяха да изненадат инвеститорите с по-добри от очакваното печалби и въпреки че Зукърбърг заяви, че в следващите няколко тримесечия ще има много сериозни капиталови разходи, свързани с AI. Аз лично очаквам Meta да продължи да се държи по-добре от своите преки конкуренти в Голямата седморка поради факта, че те ограничиха инвестициите си и са в изчаквателна позиция за това AI да се развие до степен, в която да могат да монетизират от него.

Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

Със сравнително високите пазарни оценки на тези компании, аз по-скоро бих бил особено предпазлив към настоящия момент, но ако трябва да посоча една компания, то нека това да е Apple поради три причини. Първата е, че компанията вече достигна фазата на зрялост, която осигурява прогнозируеми парични потоци, дава една по-голяма сигурност на инвеститорите. Това се отразява и при търговията с ценни книжа на компанията, които се търгуват при една по-слаба динамика в сравнение на тези на Tesla и Nvidia. Второто е, че компанията дава и дивидент. Третата причина е, че това е една от любимите компании на Уорън Бъфет и до скоро заемаше голям дял в неговия портфейл. В последните месеци той започна да продава акции на Apple, воден по-скоро от желанието си да увеличи кешовите си наличности, отколкото да има причина, свързана с компанията. Поведението на Бъфет би следвало да бъде сигнална лампичка за всички бикове на Wall Street.

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс"

Много зависи какъв е рисковият профил на инвеститорите. Според мен най-добрата и най-утвърдената компания там е Microsoft. Всеки един добър инвеститор трябва да я притежава под някаква форма в своя инвестиционен портфейл. Ако инвеститорът е по-високо рисков и е склонен да търпи корекции от порядъка на 10-20-30% и предвид нивата, които в момента виждаме, по-рисковата алтернатива за мен е Nvidia.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток"

Последните 10 дни бяха изключително волатилни за технологичните акции, като първоначално видяхме големи спадове при всички компании в технологичния сектор. Отчетите на гигантите като Amazon, Microsoft и Alphabet не успокоиха инвеститорите, но една компания успя и това е Meta. Отчетът, който те представиха за второто тримесечие, беше изключително добър, като приходите от реклами са се покачили с 22%, което е два пъти повече от ръста при основния конкурент в рекламата – Google. Впечатляващо бе това с колко се покачи самата компания след отчета – с около 7% в рамките на минути, а вече самите акции на Meta са се покачили с над 50% от началото на годината. Meta планира да увеличи капиталовите разходи през 2025 г., за да продължи да развива AI и продуктите, които предлага. Трябва да отбележим, че в момента пазарите са изключително волатилни и не трябва да се приемат прекомерни рискове.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Повече за мненията на специалистите можете да разберете от видео материала с анкетата на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
тошко_стоте_акаунта
преди 16 минути
Най-обичам да инвестирам в 6 от 49 :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 53 минути
Най-надценена от седемте е Тесла. На разумни цени се търгуват само две-Алфабет и Мета. Кой в коя да инвестира е въпрос на лична преценка какъв риск би поел..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
До: Але***, ама то и никой не ти ги иска, хихихихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Алехандро
преди 1 час
Тук съвети няма да давам, че струват доста пари. Между другото, първият спецзиалист е прав за Tesla, на пазара съвсем скоро ще се появят буквално милиони роботи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още