IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво е плъзгаща се средна стойност на акциите и как може да бъде полезна

Тя изглажда ценовото движение и показва моментите за покупка и продажба

17:08 | 24.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борсовите графики могат да бъдат объркващи дори за инвеститори ветерани с всички тези линии и данни. Но много инструменти при тях могат да бъдат ценни дори за начинаещите - и един от най-важните е т. нар. "плъзгаща се средна стойност", която често се предшества от времева рамка като "20 дни", "50 дни", "200 дни“ или „10 седмици“, пише колумнистът на Wall Street Journal Ръс Брит.

Лесно е да се разбере концепцията, защото означава точно това, което казват думите. 50-дневната плъзгаща се средна стойност например измерва средната цена на акцията през последните 50 търговски сесии. Причината, поради която се „плъзга“, е проста: след приключване на търговска сесия средната цена на затваряне влиза в статистиката, докато цената отпреди 51 сесии отпада.

Но плъзгащата се средна не просто измерва тенденция. Един бърз поглед към нея осигурява по-гладко отчитане на състоянието на акцията, отколкото ежедневните движения на цената, особено по време на периоди на волатилност. По-важното е, че трейдърите могат да използват плъзгащите се средни, за да решат кога да купуват и продават акции.

Естествено, плъзгаща се средна, която сочи нагоре, е добър знак, особено ако плъзгащи се средни с различна дължина се движат заедно. Най-силните акции се търгуват предимно над своите 20-дневни (краткосрочни), 50-дневни (средносрочни) и 200-дневни (дългосрочни) плъзгащи се средни.

Когато дадена акция има тенденция към покачване, 50-дневната плъзгаща се средна би трябвало да е над 200-дневната. С други думи, посоката на цената изпреварва дългосрочната тенденция. Така че, когато 50-дневната средна падне под 200-дневната, това е знак за спад на цените, който може да продължи месеци. Обратното е знак за възстановяваща се акция. Така че, ако 50-дневните и 200-дневните линии са на път да се пресекат, това е нещо, което инвеститорите трябва да следят за потенциална промяна в ценовите тенденции.

Плъзгащите се средни могат да се използват в дневни и седмични графики, или дори в такива в рамките на деня. Концепцията е същата. Времевата рамка обикновено зависи от инвестиционния хоризонт. Например, т. нар. дейтрейдъри биха използвали плъзгащи се средни стойности на графики, които измерват движението на цените на стъпки от по 5 или 15 минути. За тях акциите, които започват да се търгуват над плъзгащата се средна, си струва да бъдат обмислени за евентуален залог, особено ако периодът на задържане е кратък.

Обратно, акция, която пада доста под определена плъзгаща се средна – особено 50-дневната линия – изпраща сигнал за продажба. Това е особено вярно за акции, които пробиват под линията, след като са прекарали месеци над нея.

50-дневната плъзгаща се средна е нещо като стандарт за инвеститорите, често използван за сигнализиране на добър момент за покупка след спад. Устойчиво движение над 50-дневната линия може да означава, че е време да се включите. Например, когато Apple скочи с повече от 50% от януари до юли 2023 г., акцията никога не падна под своята 50-дневна плъзгаща се средна – до началото на август, след което не достигна устойчив нов връх до този юни.

Все пак има нюанси. Силна акция, която се движи нагоре за няколко седмици, може да започне да се колебае и да се приближи към 50-дневната плъзгаща се средна. Често такава акция се движи около средната стойност. Ако получи подкрепа - т.е. отскочи от линията - може да е време да добавите още от нея в портфейла си.

Плъзгащите се средни са достъпни на почти всеки финансов уебсайт, който предлага борсови графики. В някои случаи инвеститорите трябва да кликнат върху „разширени“ графики, за да активират показателя.

Статията има образователен характер и не е препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 24.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още