IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дори и Фед да изостава от събитията, няма причина за пазарна паника в САЩ

Вместо да продават на пожар инвеститорите трябва да се огледат за сектори, които ще се възползват от ниските лихви

20:50 | 06.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза миналата сряда, че трябва да види повече данни, за да бъде оправдано намаляването на лихвите. Данните задължават, но едва ли сигнализират за бедствие, пише колумнистът на Wall Street Journal Аарън Бек.

Докладът за работните места от петък разкри слабости в множество измерения: 114 000-те работни места, добавени през юли, не оправдаха очакванията; увеличенията от предходните месеци бяха ревизирани надолу; а годишният ръст на заплатите от 3,6% беше по-слаб от 3,8-те процента през юни.

Натрупват се притеснения, че Фед изостава от събитията и вече е трябвало да започне лихвените съкращения. Тези опасения се изострят от факта, че Фед не планира да проведе срещи за определяне на лихвените проценти през август и октомври, което му оставя тясно пространство за понижаване на лихвите. Лихвените движения извън предварителния календар са възможни, но редки, обикновено само при спешни случаи.

Фючърсите върху федералните фондовете (чиято доходност представлява основната лихва на Фед – бел. прев.) калкулират над 70% шанс за лихвено намаление с 0,5 процентни пункта (два пъти повече от обичайната промяна) на срещата през септември, спрямо 15% само няколко дена по-рано, според инструмента FedWatch на CME Group. Но пазарите не намериха голяма утеха в това. Доходността на акциите и държавните облигации потъна.

Все пак инвеститорите не трябва да губят разсъдък. Да, пазарът на труда отслабва. Но икономиката едва ли е в тежко положение. Брутният вътрешен продукт нарасна с годишен темп от 2,8% през второто тримесечие. Нивото на безработица от 4,3% е на фундаментално здравословни нива.

Дори имаше някои добри новини в доклада от петък - че нивото на участие на работната сила продължава да нараства през юли. Като може би най-добрата новина за дългосрочната икономическа перспектива, данни от четвъртък показаха, че производителността на работниците през второто тримесечие се е повишила с цели 2,7% спрямо година по-рано.

Нещо повече, никога не забравяйте, че след като Федералният резерв вземе решение за предприемане на действия, неговата огнева мощ е страховита. Тъй като ставките са толкова високи, има много място те да се понижат. Очаквайте служителите на Фед да започнат да изпращат по-експанзионистични сигнали много преди срещата през септември.

Така че вместо да беснеят срещу Фед и да натискат бутона „продава“, инвеститорите трябва да обмислят възможностите, които сега се появяват. Има, разбира се, сектори, които се възползват от по-ниски ставки, като недвижимите имоти. Особено в една все още здрава икономика, този сектор може да се изстреля.

Акциите на компанията за ипотечни кредити Rocket Cos. поскъпнаха с 12,3% в петък поради очакванията, че по-ниските лихви могат да отключат жилищния пазар, докато конкурентите ѝ loanDepot и UWM Holdings се повишиха съответно с 11,3% и 8,1%. Това е окуражаващо. Ако покупките на жилища се подобрят, има цяла съпътстваща икономика - от търговските стоки на дребно за дома до материалите - които биха се възползвали.

Акциите на компаниите за основни потребителски стоки имаха лош период напоследък, но сравнително високата им дивидентна доходност става по-привлекателна при падане на лихвите. Потребителите с ниски доходи, които съкращават разходите си, което е основна грижа за сектора, може да получат подкрепа от намаленията на лихвите по кредитни карти и автомобилни заеми. Много потребителски компании също така имат значителни печалби в чужбина, които ще струват повече, ако доларът поевтинее.

Дори в наскоро прегряли сектори като технологиите, паническите продажби могат да пропуснат възможности. Ако досега сте вярвали в трансформиращия потенциал на изкуствения интелект (AI), сега не трябва да се възпирате от по-ниски цени. В крайна сметка по-ниските ставки, когато и да се появят, ще улеснят финансирането на AI центрове за данни, както и производство на чиста енергия и други трансформиращи технологии.

Федералният резерв си взема почивка през август, но инвеститорите могат вече да започват да се подготвят за бъдеще с по-ниски лихви, завършва Бек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
276teal
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 2 часа
*** няма никакво място за паника.Спокойно ...Моля гледайте красивия айсбер, който стърже лед за уиски на борда.Оркестър ... Свири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още