IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Червената вълна не подмина борсите в Европа

Рязък борсов спад на европейските индекси беляза началото на седмицата

19:24 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари започнаха седмицата с рязък спад, но ограничиха част от понижението в края на сесията, на фона на глобалните разпродажби на акции, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 2,2% надолу, след като по-рано беше спаднал с над 3 на сто. Технологичният сектор завърши сесията с 1% понижение.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Всички сектори и основни борси се оказаха на червено, след секторът за комунални услуги и този на петролните и газовите компании отстъпиха с повече от 3%.

Стратезите посочиха няколко причини за спада в Европа, Азия и САЩ, който започна миналата седмица, включително опасения от рецесия в САЩ и бързо понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв, неотдавнашното ястребово решение на Японската централна банка, както и текущо преоценяване на технологичния сектор.

VIX – мярка за очакваната пазарна волатилност, скочи с повече от 100% до 64,06 пункта по време на търговията в понеделник, но после се охади до около 35 пункта, което все още е най-високото му ниво от 2020 г. насам.

Американските акции записаха резки понижения в началото на сесията в САЩ. Dow Jones Industrial Average загуби близо 1000 пункта, или 2,5%, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 2,6%.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион поведоха разпродажбите в понеделник. Японските акции навлязоха в мечи пазара, а Nikkei 225 загуби 13,4%, записвайки най-лошия си ден от 1987 г. насам. По-широкият индекс Topix също претърпя поражение, като спадна с 12,23%.

Междувременно йената нарасна до най-високото си ниво спрямо долара от януари, докато американските държавни ценни книжа поскъпнаха.

Междувременно стана ясно, че търсенето на услуги във Великобритания се е повишило през юли, нараствайки до 52,5 пункта от 52,1 пункта през предходния месец. Съответните данни за Италия и Испания също показват устойчив растеж в сектора, но с по-бавни темпове от предходните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още