IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският индекс Nikkei записа най-лошия ден от "Черния понеделник" през 1987 г.

Азиатско-тихоокеанските пазари продължиха загубите си от миналата седмица

11:20 | 05.08.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари продължиха загубите си от миналата седмица в понеделник, като японските индекси Nikkei 225 и Topix спаднаха с по над 12%, предаде CNBC.

Борсовите показатели се понижиха с по повече от 20% спрямо най-високите си стойности, отчетени на 11 юли.

Загубата от 12,4% за Nikkei, който затвори на ниво от 31 458,42 пункта, бележи най-лошия ден за индекса от "Черния понеделник" през 1987 г. Загубата на 4451,28 пункта е и най-голямата в пунктове в цялата му история.

Nikkei също така заличи целият си ръст досега през тази година.

Широкият показател Topix също се срина с 12,23% и затвори на 2227,15 пункта.

Акциите на Mitsubishi, Mitsui and Co., Sumitomo и Marubeni се сринаха с по над 14%, като Mitsui загуби почти 20 на сто от пазарната си капитализация.

Спадовете в понеделник идват след петъчните понижения, когато Nikkei 225 и Topix отстъпиха съответно с повече от 5% и 6%. Широкият Topix отбеляза най-лошия си ден от осем години насам, докато Nikkei отбеляза най-лошия си ден от март 2020 г.

По време на борсовата сесия днес йената укрепна до най-високото си ниво спрямо зелените пари от януари насам и последно се търгуваше на ниво от 142,09 йени за долар.

Южнокорейският показател Kospi се понижи с 8,77%, затваряйки на ниво от 2441,55 пункта, а измерителят на компаниите с малка пазарна капитализация Kosdaq отбеляза спад от 11,3 на сто, затваряйки на 691,28 пункта.

Поради мащаба на спадовете на борсите беше задействано автоматично прекъсване, като търговията с индекса Kospi спря в 14,14 ч. местно време в Сеул и в 13,56 ч. с Kosdaq. Спирането беше за 20 минути. Автоматичното прекъсване се задейства при ръст или спад на акциите с 8 на сто.

Междувременно инвеститорите очакват ключови търговски данни от Китай и Тайван тази седмица, както и решенията на централните банки на Австралия и Индия.

Секторът на услугите в Поднебесната империя се е разширил с по-бързи темпове през юли, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в страната се е повишил до 52,1 пункта през юли спрямо 51,2 пункта през юни.

В проучването на Caixin се посочва, че ускоряването на растежа се дължи на по-бързото нарастване на новия бизнес, "подкрепено от устойчивото подобряване на основните условия на търсене и разширяването на предлагането на услуги".

Тайванският претеглен индекс Taiex се понижи с над 8%, повлечен от акциите в областта на технологиите и недвижимите имоти, докато австралийският показател S&P/ASX 200 спадна с 3,7% до 7649,6 пункта.

Австралийската централна банка започва двудневното си заседание по паричната политика в понеделник. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват финансовата институция да задържи лихвените проценти непроменени на ниво от 4,35%.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,62%, докато показателят CSI 300 в континентален Китай спадна с 1,21% до 3343,32 пункта, отчитайки най-малката загуба в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
corner
преди 55 минути
До: Алехандропри тея всичко е горница - виж колко кредит са им отпуснали банките , цената им е мах. х 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
Голямата разпродажба и прибиране на горницата, това става в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
PetkoRashev
преди 1 час
Будали, да бяха инвестирали в БГ пазара на имоти. Тук няма да има подобни неща, само нагоре и нагоре. Пълни абдали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още