IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страховете от рецесия в САЩ ще движат пазарите тази седмица

Очакват се и още тримесечни отчети на водещи компании

10:53 | 05.08.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редица притеснения ще движат световните пазари през тази седмица. Страховете за икономиката на САЩ ще останат на преден план на фона на спекулациите, че Федералният резерв може да е оставил лихвените проценти на високо ниво твърде дълго, което им е позволило да навредят на икономическия растеж.

Очакват се още важни тримесечни отчети за приходите на водещи компании, а цената на петрола изглежда ще остане нестабилна на фона на опасенията за предстояща рецесия и геополитическите рискове, пише Investing.com.

Ето какви ще бъдат акцентите на пазарите през тази седмица.

Още данни за икономиката на САЩ

След като в петък разочароващият доклад за работните места през юли породи мрачната перспектива за рецесия, икономическият календар за тази седмица е значително по-оскъден откъм ключови данни в сравнение с миналата.

В понеделник Институтът за управление на доставките (ISM) ще публикува своя индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в САЩ за сектора на услугите. Очаква се той да отбележи скромен растеж.

Инвеститорите ще получат нова информация за състоянието на пазара на труда в четвъртък, когато ще бъде публикуван седмичният доклад за първоначалните молби за помощи при безработица в страната. Прогнозите сочат броят им да се понижи съвсем леко от почти едногодишния връх.

Инвеститорите ще имат възможност да чуят и мнението на председателя на Фед в Сан Франциско Мери Дейли и на председателя на Фед в Ричмънд Томас Баркин, след като миналата седмица централната банка запази лихвените проценти без промяна, но остави отворена вратата за тяхното намаляване през септември.

Сезонът на отчетите продължава

Въпреки че повечето компании с голяма пазарна капитализация вече представиха своите отчети, през следващите дни се очакват още важни резултати.

Отчетите на индустриалната компания Caterpillar и медийния и развлекателен гигант Walt Disney ще дадат повече информация за състоянието на производството и потребителите. Очакват се и ключови резултати в областта на здравеопазването, включително на производителя на лекарства за отслабване Eli Lilly и Super Micro Computer, който е в центъра на вълненията на пазара, свързани с изкуствения интелект.

Икономическото възстановяване на Китай

Инвеститорите ще получат актуална информация за това как се очертава икономическото възстановяване в Поднебесната империя през втората половина на годината с множество доклади през следващите дни.

Седмицата започва с проучване на активността в частния сектор на услугите, последвано от данни за търговията в сряда и доклад за потребителските цени в края на седмицата.

Неотдавнашните данни сочат мрачни перспективи пред икономиката на азиатската държава, а изненадващото намаление на лихвените проценти през миналата седмица отразява нарастващата нужда от спешни действия в усилията на Пекин да подкрепи растежа.

Централните банкери ще очакват с особено внимателно инфлационните данни в петък, за да преценят колко още трябва да се направи, за да се стимулира слабото вътрешно търсене.

Заседанието на Австралийската централна банка

Очаква се Австралийската централна банка да запази лихвените проценти непроменени на предстоящото си заседание във вторник, след като данните от миналия месец показаха, че основната инфлация в страната неочаквано се е забавила до двугодишно дъно през второто тримесечие, а темпът на икономическия растеж се е забавил през първото тримесечие.

Пазарните участници ще се фокусират върху бъдещите насоки на централната банка, като анализаторите оценяват вероятността за облекчаване на лихвените проценти до края на годината на 70%, ако инфлацията продължи да се забавя.

Цената на петрола

Цената на петрола се понижи в петък, достигайки най-ниското си ниво от януари насам, тъй като слабите икономически данни от САЩ и от най-големия вносител на петрол Китай засилиха притесненията относно перспективите пред търсенето.

Разочароващият доклад за работните места в Съединените щати, съчетан с отслабващата производствена активност в Поднебесната империя, понижи цените поради риска, че бавното възстановяване на световната икономика ще натежи на потреблението на „черно злато“.

Инвеститорите наблюдават и ситуацията в Близкия изток, където подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ заяви, че конфликтът ѝ с Израел е навлязъл в нова фаза.

Миналия четвъртък ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол и други производители като Русия, реши се придържа към плана си за постепенно прекратяване на доброволните съкращения на добива от октомври.

Анализаторите очакваха ОПЕК+ да отложи постепенното прекратяване на доброволното намаляване на производството след третото тримесечие. Проучване на Ройтерс показа в петък, че добивът на „черно злато“ от ОПЕК е нараснал през юли въпреки намаленията на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 час
Ще я оправят статистиката със следващите отчети. Умеят го това Световните Господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 2 часа
Каква е тая рецесия, до оня ден всичко беше чики-пуки, инфлацията навлизаше в целевия диапазаон, икономическата активност растеше, а ФЕДя даже аха да смъкне лихвите. Много динамична тая икономическата реалност. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още