IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рискът от рецесия в САЩ срива капиталовите пазари

Пазарът на облигации предполага бързо намаляване на лихвените проценти

07:40 | 05.08.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Капиталовите пазари бележат резки спадове в понеделник, а облигациите поскъпват в Азия, тъй като опасенията, че САЩ може да се насочат към рецесия, накараха инвеститорите да се отдръпнат от рисковите активи и да заложат, че лихвените проценти ще трябва да бъдат понижени бързо, за да спасят икономическия растеж, пише Ройтерс.

Фючърсите на американския технологичен индекс Nasdaq потънаха с 2,27%, а тези на широкия борсов показател S&P 500 заличиха 1,41%. Фючърсите на EUROSTOXX 50, проследяващ представянето на компаниите от еврозоната, отстъпиха с 0,6%, а тези на британския индекс FTSE - с 0,2%.

Японският борсов измерител Nikkei се срина с цели 5,5% и достигна седеммесечно дъно, отбелязвайки най-голямата си загуба за три сесии от финансовата криза през 2011 г.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции без Япония загуби 2,0%.

Индексът на китайските сини чипове е един от изключенията, като бележи ръст от 0,4%, подкрепен от повишението на PMI индекса на Caixin в сферата на услугите до 52,1 пункта.

Основният индекс за азиатско-тихоокеанските пазари почти заличи напредъка си от тази година. Графика: Bloomberg Основният индекс за азиатско-тихоокеанските пазари почти заличи напредъка си от тази година. Графика: Bloomberg

Доходността по 10-годишните японски облигации се понижи рязко със 17 базисни точки до най-ниското ниво от април насам до 0,785%, тъй като пазарите радикално преразгледаха перспективата за ново повишение от страна на Японската централна банка.

Американските държавни ценни книжа се радват на силно търсене, като доходността по 10-годишните облигации достигна 3,723%, което е най-ниското ниво от средата на 2023 г. Доходността по двугодишните облигации се понижи до 3,818%, след като миналата седмица вече спадна с 50 базисни пункта, и скоро може да се понижи под доходността по 10-годишните книжа, превръщайки кривата в положителна по начин, който в миналото е предвещавал рецесия.

Тревожно слабият доклад за заплатите в САЩ през юли накара пазарите да изчислят почти 70% вероятност Федералният резерв не само да намали лихвите през септември, но и да ги намали с цели 50 базисни пункта. Фючърсите предполагат намаляване със 115 базисни точки на лихвения процент по фондовете от сегашния диапазон 5,25-5,5% тази година, а до края на 2025 г. лихвите се очаква да спаднат до около 3,0%.

"Увеличихме 12-месечните си очаквания за рецесия с 10 процентни пункта до 25%", заявиха анализаторите на Goldman Sachs, макар да смятат, че опасността е ограничена от самото поле за действие на Федералния резерв за облекчаване на политиката. В Goldman вече очакват намаления с по четвърт пункт през септември, ноември и декември.

"Прогнозата ни се базира на очаквания, че растежът на заетостта ще се възстанови през август и Фед ще прецени, че намаленията с по 25 базисни пункта са достатъчен отговор на всички рискове", добавиха те. "Ако грешим и докладът за заетостта през август е също толкова слаб, колкото и този през юли, тогава вероятно ще има намаление с 50 базисни пункта през септември."

Анализаторите от JPMorgan са още по-песимистично настроени, като изчисляват 50% вероятност за рецесия в САЩ. "Сега, когато изглежда, че Фед изостава значително от кривата, очакваме намаление с 50 базисни пункта на заседанието през септември, последвано от още едно намаление с 50 б. п. през ноември", прогнозира икономистът Майкъл Фероли.

"Наистина, може да се говори за облекчаване в периода между заседанията, особено ако данните се смекчат още повече - въпреки че представителите на Фед може да се притесняват как подобен ход може да бъде (погрешно) интерпретиран."

В търсене на безопасни убежища

Инвеститорите ще получат повече информация за заетостта в сектора на услугите в САЩ от проучването на ISM за непроизводствения сектор, което трябва да бъде публикувано по-късно в понеделник, а анализаторите се надяват на ръст до 51,0 пункта след неочакваното понижение до 48,8 пункта през юни.

Тази седмица предстоят и отчетите на индустриалната компания Caterpillar и на медийния гигант Walt Disney, които ще дадат повече информация за състоянието на потребителите и производството.

Огромният спад в доходността на американските държавни ценни книжа засенчи обичайната привлекателност на щатския долар като сигурно убежище и повлече валутата надолу с около 1% в петък. В понеделник доларът поевтиня с още 1% спрямо японската йена до 144,99, докато еврото се задържа стабилно на 1,0920 долара. Швейцарският франк печели най-много от бягството от риск, като доларът достигна близо шестмесечно дъно спрямо него на ниво от 0,8533 франка.

Инвеститорите също така увеличиха залозите си, че и други големи централни банки ще намалят по-агресивно лихвените си проценти, като сега очакват Европейската централна банка да свали лихвите си с 67 базисни пункта до края на годината.

Цената на златото отстъпи до 2434 долара за тройунция, може би под влиянието на прибиране на печалби, за да се покрият загуби другаде. Подобен модел се наблюдаваше и при криптовалутите, като биткойнът и етерът поевтиняха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 05.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Ако САЩ ще бъдат в "рецесия" (което е пълна глупост, естествено), какво да кажем за нас ? Всичко е супер ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 месец
Рецесия в САЩ? Хахаха!;Икономиката им е нажежена до червено! Акциите падат на фона на надеждите за намаляване на лихвените проценти, след като бяха скочили на фона на надеждите за намаляване на лихвените проценти? Както и да е. Mag 7 - $2,26 трилиона от върха! Хората изведнъж отново забелязват основите, нещо страшно на тази надморска височина. Балонът е страхотен, както този във всички активи включая и имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още