IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законопроект предлага САЩ да създаде резерви от криптовалути. Доналд Тръмп харесва това

Има хипотези, които биха оправдали покупката на биткойни, смята колумнистът на Bloomberg Тайлър Коуен

16:37 | 04.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпросът какви финансови активи трябва да купуват централните банки не е нов - в исторически план Федералният резерв на САЩ се е фокусирал върху по-краткосрочни съкровищни ​​ценни книжа, пише Тайлър Коуен, колумнист в Bloomberg Opinion, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Количественото облекчаване накара за кратко Фед да купува ипотечни ценни книжа и качествени търговски книжа в значителни количества.

Като цяло обаче централните банки често държат злато и чуждестранни валути, допълва още Коуен, който е и професор по икономика в университета "Джордж Мейсън" и водещ на блога Marginal Revolution.

Отделно правителството на САЩ поддържа резерви от някои критични суровини, като стратегическия си петролен резерв. Министерството на финансите също държи резерви в чуждестранна валута и СПТ, а много чужди правителства отиват по-далеч и разполагат с обширни суверенни фондове, които включват акции, природни ресурси (Канада има свой собствен стратегически резерв за кленов сироп) и други активи.

"Сега въведете биткойн в уравнението", отбелязва експертът. Сенатор Синтия Лумис от Уайоминг представи законопроект, според който Министерството на финансите създава запаси от криптовалута на стойност 67 милиарда долара (по текуща стойност), а републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп подкрепя идеята, заявявайки, че това ще бъде „постоянен национален актив в полза на всички американци”. Законопроектът може да не е сериозен законодателен акт - малко вероятно е да бъде приет, но повдига сериозен въпрос: При какви обстоятелства могат да бъдат оправдани правителствените покупки на криптовалута?

Това вече не е хипотетичен въпрос. Пенсионният фонд на Джърси Сити има планове да инвестира в биткойни, както вече прави щатът Уисконсин. Възможно е тези планове и политизирането на биткойн в други контексти да угаждат на притежателите на криптовалути и да излагат парите на данъкоплатците на неприемлив риск. И все пак, ако уважавани частни субекти инвестират в биткойн, какъвто всъщност е случаят с настоящите финансови ETF, „раздялата между държавата и биткойн“ едва ли ще продължи вечно, посочва Коуен.

За него има хипотези за нуждата от правителствени покупки на биткойни. Помислете за Аржентина, където миналата хиперинфлация направи както доларите, така и биткойните много популярни, съветва икономистът. Нивата на инфлация намаляват при президента Хавиер Милей, но валутното бъдеще на Аржентина вероятно все още ще включва и двете валути. Милей дори го предложи наскоро, допълва той.

Ел Салвадор е друг пример. Страната вече е напълно доларизирана и президентът Найиб Букеле предприема стъпки за насърчаване на използването и инвестициите в крипто. Досега планираната от него крипто революция не е започнала, но страната предлага много изгодни условия за крипто потребители и инвеститори. Ако значението на криптовалутата нарасне, част от тази финансова дейност може да се извърши в Ел Салвадор, дори и само по регулаторни причини.

Накратко, може да има редица правителства, които използват долари и криптовалути като значителна част от естествената си парична база, заедно с местната валута (ако все още съществува), пише Тайлър Коуен. Всъщност колкото повече се разпространява доларизацията, толкова повече може да нарасне търсенето на криптовалути и биткойни.

Много държави са наясно с предимствата на използването на долара, но може също така да възприемат криптовалутите като полезен инструмент, който отслабва способността на правителството на САЩ да прилага финансови санкции. Крайният резултат може да бъде повече доларизация – но с крипто като допълнителна резервна финансова система. Крипто също може да даде на тези страни по-еластични парични доставки, в случай че намерят политиката на Фед за твърде строга за тяхната икономика.

"За да се върнем към вътрешните опасения на САЩ: Ако криптовалутите и доларът се допълват в международен план, правителството на САЩ може да иска да насърчи криптовалутите като начин за разширяване на обхвата на долара", се казва в анализа на Коуен. Според него при това положение доларът наистина ще се утвърди още повече като световна резервна валута, повишавайки възможните нива на потреблението в САЩ.

За да продължим тази линия на разсъждения, е полезно да попитаме какво биха могли да направят САЩ, за да насърчат използването на криптовалутите, продължава още авторът. Ако Федералният резерв или Министерството на финансите закупят и държат скромно количество биткойни, както биха държали чуждестранна валута от по-нисък клас, това би помогнало за легитимирането на актива в очите на глобалните финансови пазари. Дългосрочният ефект може да бъде и повишаване на търсенето на долари.

Дори и при този сценарий, ефектът от покупките на криптовалути от правителството не е безспорен. Едно предупреждение е, че правителството може да купи толкова много криптовалути, че да се превърне в основна сила при определянето на цената му. Гласоподавателите с криптовалути биха могли след това да настояват правителството да повиши или запази стойностите на портфолиото им, точно както собствениците на жилища често подкрепят разпоредбите за зониране или приспадането на ипотека. Крипто пазарите ще се политизират.

Съществува и притеснение, че твърде тясната прегръдка на правителството може да направи крипто иноваторите колебливи и твърде консервативни. Не винаги е добре за иновациите правителството да е основен клиент. Това е причина да се надяваме, че всяка инвестиция от публичния сектор в биткойн ще е скромна.

Независимо от всичко обаче, разделянето на правителството и крипто в крайна сметка ще приключи. Единственото ми предложение е всяка промяна да се прави бавно, скромно и възможно най-далече от политиката., пише в заключение на Тайлър Коуен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още