IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочароващият доклад за работните места помрачи настроенията на Wall Street

Книжата на Intel поевтиняха с около 26%, след като концернът даде мрачна прогноза и потвърди плановете си да съкрати 15 хил. работни места

23:08 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха петъчната сесия с понижения, като S&P 500 записа най-лошия си ден за последните близо две годни на фона на по-слабия от очакваното доклад за работните места в САЩ, съобщава Bloomberg.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 1,51% до 39 737,26 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,84 на сто до 5346,56 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 2,43% до 16 776,16 пункта.

Ръстът на работните места в САЩ се е забавил повече от очакваното, а нивото на безработица в страната се е повишило,  сочат данни на Министерството на труда на САЩ. Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили само със 114 000 през юли, което е по-малко от отчетените 179 000 през юни и под прогнозата на Dow Jones за 185 000. Равнището на безработица в САЩ се е покачило до 4,3%, което е най-високото ѝ равнище от октомври 2021 г. насам.

Средното почасово заплащане, което е внимателно наблюдаван инфлационен барометър, се е увеличило с 0,2% за месеца и с 3,6% спрямо предходната година. И двете стойности бяха под съответните прогнози за 0,3% и 3,7%, сочат още оповестените в петък данни.

Акциите на Amazon.com Inc. поевтиняха с около 8,8 на сто, след като гигантът в онлайн търговията на дребно отчете забавяне на растежа на онлайн продажбите през второто тримесечие и заяви, че предпазливите потребители търсят по-евтини опции за покупки. Главният финансов директор на Amazon Браян Олсавски коментира пред репортери, че потребителите „продължават да бъдат предпазливи и свиват разходите си“.

Книжата на Snap междувременно отчетоха ценови крах от над 26%, след като мрачната прогноза на компанията майка на Snapchat засили притесненията на Wall Street, че компанията ще продължи да отстъпва позиции на по-големи конкуренти, на фона на засилената конкуренция в рекламната сфера. Социалната мрежа прогнозира резултати за третото тримесечие, които се оказаха под пазарните очаквания, обвинявайки слабото търсене от страна на рекламодателите в сектора за потребителски стоки, които не са от първа необходимост.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 август. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 август.

Цената на акциите на Nvidia се понижи с над 2%, отразявайки новината, че американското правителство започва антимонополно разследване срещу компанията. Разследването е свързано с жалби на конкуренти в производството на чипове.

Книжата на Intel поевтиняха с внушителните 26%, след като концернът даде мрачна прогноза и потвърди плановете си да съкрати 15 хил. работни места. Всичко това сигнализира, че производителят на чипове е слабо подготвен да се конкурира в ерата на изкуствения интелект.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,795% и 4,106 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкуренти валути, отчете спад от 1,16 на сто до 103,21 пункта.

На петролните пазари цента на сорт Брент се понижи с 2,93 на сто до 77,19 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 3,13 на сто до 73,92 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,4 на сто до 24769,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още