IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мрачни настроения владеят борсите в Европа в последната сесия за седмицата

Пазарите реагираха негативно на последните данни за пазара на труда в САЩ

19:35 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата със спадове, докато инвеститорите оценяват новата порция корпоративни отчети и икономически данни, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 2,82% до 497,38 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 1,31 на сто до 8174,71 пункта.

Германският показател DAX изтри 440,91 пункта, или 2,44%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 17 642,14 пункта.

Френският индекс CAC записа понижение от 1,61 на сто до 7251,8 пункта.

В четвъртък Английската централна банка (АЦБ) намали разходите по заемите за първи път от повече от четири години. Така основният лихвен процент във Великобритания бе понижен до 5%.

"Инфлационният натиск отслабна достатъчно, за да можем да намалим лихвените проценти днес", посочи гуверньорът Андрю Бейли след заседанието. "Но трябва да се уверим, че инфлацията ще остане ниска, и да внимаваме да не намалим разходите по заемите твърде бързо или твърде много“.

Междувременно проучване на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) и Sensormatic IQ показа, че трафикът в магазините на дребно във Великобритания през юли е спаднал за 12-и пореден месец, тъй като купувачите предпочитат да харчат за почивки и развлечения, а не за дребни стоки. Броят на хората, които влизат в магазините, е намалял с 3,3% през юли на годишна база, сочат данните. Това надхвърля спада от 2,3% през предходния месец.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 август.

Пазарите реагираха и на новия доклад за инфлацията в Швейцария, като показателят остава стабилен през юли, което затвърждава очакванията за ново намаление на лихвените проценти от страна на централната банка на страната. Потребителските цени са се повишили с 1,3% спрямо предходната година, съобщи статистическата служба в петък. Данните са в унисон с оценките на икономистите и под прогнозата на Швейцарската централна банка за инфлация от 1,5% за цялото трето тримесечие на годината.

Акциите на Maersk поевтиняха с над 3,2 на сто, след като датската компания за морски товарни превози предупреди, че прекъсванията в транспортирането на контейнери чрез кораби заради конфликта в Червено море ще се задържат поне до края на годината.

Пазарите реагираха негативно и на последните данни за пазара на труда в САЩ. Ръстът на работните места в страната се е забавил повече от очакваното, а нивото на безработица в страната се е повишило. Това сочат данни на Министерството на труда на САЩ. Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили само със 114 000 през юли, което е по-малко от отчетените 179 000 през юни и под прогнозата на Dow Jones за 185 000.

Равнището на безработица в САЩ се е покачило до 4,3%, което е най-високото ѝ равнище от октомври 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още