IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как „билетът“ на Африка за просперитет подхрани дългова бомба

Субсахарските държави обвиняват водещите рейтингови агенции в пристрастия, но повечето от тях са били обречени заради съотношението между лихвите и капацитета им за растеж

13:59 | 04.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато обслужването на дълга измества разходите за инфраструктура и други обществени блага, „страната не расте и се озовава в порочния кръг на бедността“, коментира Кристофър Егертън-Уорбъртън, съдружник основател на Lion's Head Global Partners, базирана в Лондон инвестиционна банка, която е съветвала африканските правителства.

Такова финансово време има смъртоносен потенциал. През юни избухнаха антиправителствени бунтове в Кения в знак на протест срещу предложените увеличения на данъците, включително налози върху хляба, олиото и други основни продукти, за да се подпомогне финансирането на плащанията по дългове за приблизително 80 млрд. долара.

Някои страни от Африка не бяха готови да се сблъскат със силния спад на цените на суровините, които са в основата на икономиките им. След като пандемията от COVID-19 затвори глобалната икономика, предпазливите инвеститори в облигации се оттеглиха. Водещите рейтингови агенции намалиха рейтингите на много страни на юг от Сахара. След това, когато глобалната инфлация се оттласна нагоре, големите централни банки повишиха лихвените проценти и това увеличи разходите по заемите на държавите. Няколко африкански страни изпаднаха в неизпълнение на дълга или се затрудняват да го обслужват.

Това се случи с Гана, водещ производител на какао. Тя изпадна в неизпълнение на по-голямата част от външния си дълг през 2022 г., след като нарастващите разходи по дълга доведоха до намаляване на кредитния ѝ рейтинг. Тогава Гана каза, че нейните лихвени плащания поглъщат до 100% от държавните приходи.

След понижаването на рейтинга Министерството на финансите на Гана обвини рейтинговата агенция Moody's в „институционализирано пристрастие“. „Ние активно ще продължим да подкрепяме глобалния протест срещу този левиатан“, посочва се изявление на ведомството. Moody’s отказа да коментира изявленията тогава. От агенцията не са отговорили и на искането на коментар от страна на Ройтерс.

Към Гана се присъедини хор от критици на водещите рейтингови агенции от други африкански страни. Тогавашният сенегалски президент Маки Сал осъди „понякога много произволните рейтинги“. Президентът на Кения Уилям Руто каза миналата година, че процесът „трябва да бъде преразгледан“. В изявление за Ройтерс през март министърът на финансите Уейл Едън от Нигерия коментира, че има притеснение, че използваните методологии може да не се прилагат последователно навсякъде, особено за африканските страни.

От Ройтерс са поискали от официални лица от четирите страни доказателства в подкрепа на твърденията за пристрастност. Никой обаче не е предоставил каквито и да е данни.

От S&P също са отказали да коментират пред агенцията.

В интервю за агенцията Ян Фридрих, базиран в Хонконг ръководител на Fitch за суверенни рейтинги за Европа, Близкия изток и Африка, казва, че твърденията на африканските лидери за пристрастия се основават на погрешното разбиране, че всички региони споделят подобни рискови профили и трябва да имат подобни кредитни рейтинги.

Фридрих отбелязва, че за 2023 г. например държавният дълг в страните от субсахарска Африка е бил около 340% от приходите – най-големият от всички региони по света. „За икономики, които имат такива характеристики, които са толкова различни... не трябва да е изненада, че има значителна разлика в кредитоспособността“, посочва той.

От Ройтерс са преглеждали изследванията на глобалните суверенни рейтинги и не са открили доказателства за пристрастност в рейтингите. Десетима учени, анализатори и икономисти, които са създали модели за възпроизвеждане на рейтинговия процес на фирмите за кредитен рейтинг, коментират в отделни интервюта и бележки, че не са открили значими несъответствия между рейтингите на трите водещи агенции, присвоени на страните в Африка на юг от Сахара, и рейтингите, предложени от техните собствени модели.

Въпреки че рейтинговите агенции не публикуват своите модели в тяхната цялост, те са ги описали достатъчно подробно, за да могат изследователите надеждно да ги възпроизведат - смесица от количествен анализ на фактори като дълговото бреме и качествени оценки на управлението и институционалната сила. Нито десетимата изследователи, нито 20 други икономисти и академици, интервюирани за целите на моделирането, са могли да насочат информационната агенция към каквито и да е проучвания, които откриват пристрастия чрез прилагане на рейтингова методология.

Последна актуализация: 13:59 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още