IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones изтри близо 500 пункта в сесията

Най-новите данни за икономиката на САЩ разпалиха опасенията, че е възможно да се стигне до рецесия, а Фед се е забавил с понижението на лихвите

23:34 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции, подобно на европейските, претърпяха сериозни разпродажби в сесията на 1 август 2024 г.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones се понижи с близо 500 пункта, или 1,21%, до 40 347,97 пункта. В рамките на сесията индексът в един момент отчиташе спад със 744 пункта, или 1,8%, но успя частично да се възстанови.

По-широкият бенчмарк S&P 500 спадна с 1,37% до 5446,68 пункта, а технологичният индекс Nasdaq изтри 2,3% до 17 194,15 пункта.

Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000, който напоследък отчиташе ръстове, изтри 3% в сесията.

Най-новите данни за икономиката на САЩ разпалиха опасенията, че е възможно да се стигне до рецесия, защото Федералният резерв е закъснял с пониженията на лихвените нива.

Подадените първоначални молби за безработица в САЩ през миналата седмица се увеличават най-силно от август 2023 г. до сезонно изгладените 249 хил. броя. Анализаторите очакваха да бъдат подадени 236 хил. заявления.

Индексът за производствената дейност, изчисляван от ISM, който е барометър на фабричната активност в САЩ, достига ниво от 46,8% пункта - по-лошо от очакваното и сигнал за свиване на икономиката заради ниво под 50 пункта.

След публикуването на тези данни доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна под 4% за първи път от февруари, отбелязват от CNBC.

Федералният резерв на САЩ реши да запази без промяна основната лихва. Председателят на американската централна банка Джером Пауъл обаче даде известна надежда на инвеститорите, че предстои понижение на лихвите през септември.

„Данните, публикувани след срещата на Федералния резерв, сигнализират внезапно, че хората сега се притесняват, че може би това не е меко кацане и Федералният резерв се колебал твърде дълго“, коментира Том Фицпатрик, управляващ директор анализ на глобалните пазари в R.J. O’Brien and Associates.

„Пазарът на облигации вече ни казва, че сме зад кривата... Фед е по-подготвен да направи различна грешка от страх да не направи същата грешка“, допълва той.

Крис Рупки, главен икономист във FWDBONDS, добавя, че данните намекват за икономически спад на фона на нестабилността. „Фондовият пазар не знае дали да се смее, или да плаче, защото въпреки че може да предстоят три намаления на лихвените проценти от Фед тази година и доходността по 10-годишните облигации падна под 4%, ветровете на рецесията духат силно“, коментира той.

Акциите, които биха пострадали най-много при рецесия, бяха сред най-губещите в сесията, сред които топ банката JPMorgan Chase със спад от над 2%, авиопроизводителят Boeing със спад от над 6%, Qualcomm с понижение от 9%, Arm Holdings – с 16%, NVIDIA – с почти 7%.

Доларът поскъпна в четвъртък заради нарастващото геополитическо напрежение. Притесненията за разрастващ се конфликт в Близкия изток се засилиха, след като лидерът на групировката „Хамас“ Исмаил Хания беше убит в иранската столица Техеран в сряда сутринта.

„Разглеждаме заплахата от избухване на директен конфликт в Близкия изток“, коментира пред Ройтерс Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay в Торонто. „Това подкрепя привлекателността на долара като безопасно убежище“, добавя той.

Доларовият индекс, който отчита представянето на американската валута спрямо кошница от други валути, се повиши с 0,35% до 104,41 пункта. Разпродажбите на акции по света също вероятно са повишили привлекателността на щатската валута като убежище.

Британският паунд поевтиня с близо 1% до ниво от 1,2733 долара – най-ниското от 3 юли насам, след като Английската централна банка понижи лихвите за първи път от 4 години.

Еврото достигна триседмично дъно от 1,07775 долара в сесията и затвори със спад от 0,36% до 1,07865 долара за 1 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още