IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цачев: Ескалацията в Близкия изток прави купувачите на суровини по-уверени

Не се очаква силна негативна реакция на петролните пазари заради напрежението в Близкия изток, смята инвестиционният консултант

12:45 | 01.08.24 г.

Петролните пазари реагираха на повишеното напрежение в Близкия изток, след като Израел ликвидира лидер на "Хизбула" в Бейрут и вероятно стои зад покушението на политическия лидер на "Хамас" в Техеран, но реакцията бе по-приглушена от нормалното. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът вече очакваше постепенното въвличане на "Хизбула" и Иран в конфликта в Газа и е по-фокусиран върху световния растеж, който върви надолу, допълни той.

"Ако говорим за съвсем ограничена размяна на военни удари, както се случи с дроновата атака от Иран към Израел, това няма да натежи на производството и доставките на петрол в световен мащаб. Следващата стъпка би била негативна от човешка гледна точка и като икономически ефект върху региона, но не и върху доставките и транспорта на петрол от Персийския залив към купувачите. И пазарът много добре разбира, че това няма как да промени търсенето и предлагането в световен мащаб и да има силно отражение", посочи Цачев.

Според него ако има разрастване на конфликта извън пряко въвлечените държави, това ще има по-силни негативни ефекти, но не може да се очаква пряко въвличане на САЩ в близко бъдеще, добави Цачев.

На пазара на природен газ има рискове за Европа по отношение на доставките от САЩ, където имаше доста голям спад, но тенденцията не е притеснителна, отбеляза анализаторът. Той допълни, че спреният транзит на руски петрол към Унгария през Украйна ще окаже влияние на производството на горива в региона. 

Що се отнася до цената на златото, която приближава до 2500 долара за тройунция, Цачев посочи, че поредният ръст е заради спада при американската валута и продължаващата икономически и геополитическа несигурност през последната година.

Ескалацията на събитията в Близкия изток само засилва тази несигурност и кара купувачите на суровини да бъдат по-уверени. Наред с това очакванията за намаляване на лихвите в САЩ през септември ще дадат допълнителен тласък за покупки както на злато, така и на сребро, което в момента е водещият актив.

"Когато среброто расте по-бързо от златото, е много силен индикатор, че тази тенденция ще продължава и занапред... Намаляването на лихвите влияе негативно на щатската валута, което подкрепя търсенето на суровини", коментира Цачев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още