IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 отбеляза най-добрия си ден от февруари след коментарите на Джером Пауъл

Председателят на Федералния резерв заяви, че ако данните дават увереност, че инфлацията се забавя, Фед може да е готов да предприеме действия

23:30 | 31.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските акции поскъпнаха в сряда, след като Федералният резерв очаквано запази лихвените проценти непроменени, докато в същото време подчерта напредъка в борбата с инфлацията. Освен това трейдърите се завърнаха към акциите на технологичните гиганти, предаде CNBC.

Широкият борсов индекс S&P 500 се повиши с близо 1,5%, а технологичният Nasdaq Composite скочи с около 2,4%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се представи по-скромно, добавяйки 92 пункта, или 0,2%. В рамките на сесията Dow достигна и ръст от 1,1%. S&P 500 и Nasdaq се повишиха съответно с 2,1% и 3,2%, преди да ограничат покачването си.

По време на пресконференцията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл след решението на регулатора в сряда той заяви, че ако данните продължат да дават увереност на централната банка, че инфлацията се забавя, тя може да бъде готова да предприеме действия.

"Ако този тест бъде изпълнен, намаляването на нашия лихвен процент може да бъде обсъдено още на следващото заседание през септември", каза Пауъл. Федералната комисия по операциите на открития пазар зададе малко по-оптимистичен тон в изявлението си след заседанието за паричната политика, като заяви, че през последните месеци е постигнат допълнителен напредък към доближаване на инфлацията до целта на централната банка от 2%.

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

"Фед използва днешното си изявление, за да подготви пазарите за предстоящото намаляване на лихвените проценти. Тъй като темповете на инфлация се подобряват, а безработицата се увеличава, Фед може да намали лихвените проценти, но да запази номиналния лихвен процент по фондовете над темпа на инфлация", заяви главният икономист на LPL Джефри Роуч.

"Пазарите вероятно ще реагират благоприятно на едва доловимата промяна в тона."

Публикуваните по-рано в сряда данни за работните места в САЩ също загатнаха за забавяне на икономиката и подкрепиха усилията на централните банкери да забавят инфлацията. Според последния доклад на ADP растежът на работните места в частния сектор се е забавил допълнително през юли, тъй като темпът на нарастване на заплатите е спаднал до тригодишно дъно.

В сряда интересът към акциите на технологичните гиганти се завърна. Книжата на Nvidia поскъпнаха с около 12,5%, възстановявайки част от загубите си от този месец и насочвайки се към най-добрия си ден от 22 февруари. Цената на акциите на производителя на чипове нарасна, тъй като по-добрите от очакваните резултати на конкурента Advanced Micro Devices разпалиха оптимизма в сферата на полупроводниците.

Цените на други технологични акции, като Apple, Meta Platforms и Amazon, също се повишиха. Тези на Microsoft обаче поевтиняха с 1% заради разочароващите тримесечни приходи от облачни услуги.

Книжата на Boeing поскъпнаха с 2,4% след обявяването на нов главен изпълнителен директор. Компанията отчете по-голяма от очакваната загуба и разочароващи приходи за второто тримесечие.

Междувременно акциите на Humana поевтиняха с 10,5 % обявянето на слаби прогнози.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с близо 5 базисни пункта до 4,092%. Тази по 2-годишните спадна с 4 базисни пункта до 4,315%.

Спот цената на златото нарасна с 1,2% до 2437,39 долара за тройунция и отбеляза най-големия си месечен ръст от март насам, като се повиши с над 4% през юли. Фючърсите върху златото в САЩ се търгуваха с 0,9% по-високо на цена от 2473 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
5d0f345c36
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още