IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какъв е рискът от обезценяване на долара?

Как се отразява доларизацията на международните вериги за доставки и на българските фирми, коментира Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst

22:58 | 31.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът единодушно очаква поскъпване на щатския долар в случай на завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом въпреки обявеното от републиканеца намерение да обезцени долара. Индексът на долара може да нарасне с 10% за пет години – по този начин се затвърждава надценяването на американската валута в сравнение с основните ѝ аналози. Тази прогноза направиха анализаторите на компанията за международни плащания iBanFirst.

„По-силният щатски долар може да бъде от полза за българските търговски дружества, като направи износа на стоки по-евтин за чуждестранните купувачи. Същевременно той може да представлява и предизвикателство, като увеличава разходите за внос на стоки и услуги, оценени в долари, което може да доведе до намаляване на маржовете на печалба“, коментира Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

Под диктата на пазарите

В полето на глобалната политика влияят фактори, зависими от колективни и глобални действия, посочват от iBanFirst. Според тях Доналд Тръмп и преди е намеквал, че не подкрепя силния щатски долар. Няколко месеца преди изборите кандидатът потвърждава позицията си: той и кандидатът за вицепрезидент Джей Ди Ванс желаят да обезценят долара, за да подкрепят американския износ, да намалят вноса и по този начин да укрепят американската индустрия.

Въпреки обявеното от Тръмп намерение да обезцени долара, пазарът единодушно очаква поскъпване на щатския долар в случай на завръщане на републиканеца в Белия дом. В основата на тази категоричност е състоянието на митата. Митата са в основата на икономическото мислене на Доналд Тръмп и транзакционния му подход към международните отношения. Теорията и фактите обаче показват, че те водят до поскъпване на валутата, отбелязват валутните експерти.

Що се отнася до вноса и неговото въздействие, два елемента могат да допринесат за по-силен долар през тази година и през 2025 г., прогнозират анализаторите.

Протекционизмът се съчетава със силна валута

Първо, проучванията показват, че за да противодейства на вносната инфлация, централната банка трябва да повиши лихвените си проценти. Засега това е малко вероятно за Федералния резерв на САЩ (Фед), тъй като той съвсем скоро ще започне своя цикъл на намаляване на лихвените проценти.

Второ, митата водят до намаляване на обема на американския внос, което води до по-ниско търсене на чуждестранни валути в сравнение с щатския долар и по този начин води до укрепването му. Този механизъм може бързо да влезе в действие през следващата година, преценяват в iBanFirst.

Доларът е съвременният Граал

Анализаторите напомнят, че доларът е световната резервна валута, която създава структурно търсене от страна на инвеститори, институции, компании и централни банки. Този привилегирован статут е особено подкрепен от военната мощ на САЩ. Проучване на Фед от 2023 г. показва, че три четвърти от доларовите резерви се държат от държави със силни военни връзки със САЩ.

Стоките се оценяват в щатски долари. Световната търговия се фактурира в щатски долари. Глобалните вериги за доставки се финансират в щатски долари. Светът иска и се нуждае от долара – ето защо съществуват огромни офшорни пазари на дългови ценни книжа в щатски долари, наречени евродолари, обясняват от iBanFirst. И напомнят, че всички опити за намаляване на влиянието на долара досега са били неуспешни и като пример дават еврото. При въвеждането си единната валута имаше за цел да се конкурира с долара. Това се оказа напразно. Не сме свидетели на дедоларизация на света (с изключение на Русия и в по-малка степен на Китай), а на деевроизация - намаляване на дела на еврото в международните борси според последните данни на Swift. Доларът остава водещ, категорични са валутните експерти.

Какво може да направи Тръмп, за да обезцени долара?

Да предположим обаче, че Тръмп наистина иска да види структурното обезценяване на долара. Единствената му възможност би била да предприеме действие, което наистина да застраши резервния статут на зелената валута. Това далеч надхвърля оспорването на независимостта на Фед и не изглежда да е проблем за републиканския кандидат.

Например, ако позволи на дефицита да се превърне в спирала, това може да обезпокои някои инвеститори. Но отново не е достатъчно, за да породи съмнения относно стабилността на долара. Ако Тръмп наистина иска да успее, ще е необходима креативност. Ако това се случи, ще бъде сериозен проблем за финансовите пазари – особено след като в момента няма ясна парична алтернатива (юанът не е опция) и парично споразумение, подобно на това от 80-те години, изглежда малко вероятно. Добрата новина е, че този сценарий е малко вероятен. При Тръмп винаги е необходимо да се прави разлика между думи и действия.

„Ние вярваме, заедно с по-голямата част от пазара, че едно президентство на Тръмп би било от полза за долара. По наша оценка доларовият индекс може да се увеличи с 10% за пет години – така ще се засили надценяването на американската валута спрямо основните ѝ аналози. В случай на победа на Камала Харис доларът би трябвало да остане силен, макар и в по-малка степен, отколкото при президентството на Тръмп, главно поради очакваното превъзходство на американската икономика спрямо останалия свят ″, коментира Деан Тодоров.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още