IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпазливостта на инвеститорите към технологичните акции тласна надолу S&P 500 и Nasdaq

Седмицата е натоварена откъм отчети на компании с мегаголяма пазарна капитализация, вниманието на трейдърите е насочено и към Фед

23:58 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Широкият измерител S&P 500 се понижи във вторник, повлечен надолу от спадовете при технологичните компания с мегакапитализация, докато инвеститорите се готвеха за тримесечните отчети на представители на групата, предава CNBC. Погледите на трейдърите са насочени и към Вашингтон, където Федералният резерв започна новото си заседание за определяне на паричната политика.

S&P 500 изгуби 0,5% и приключи деня на ниво от 5436,44 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,28% до равнище от 17 147,42 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 203,40 пункта и завърши деня на ниво от 40 743,33 пункта.

Книжата на Nvidia поевтиняха със 7%, а тези на Microsoft отписаха около 0,9 на сто. Цената на акциите на технологични гиганти като Amazon, Netflix и Meta Platforms също се понижи.

Седмицата е натоварена откъм отчети на технологични компании с мегаголяма пазарна капитализация. Microsoft ще публикува отчета си след края на търговията във вторник, а Meta, Amazon и Apple ще обявят резултатите си по-късно тази седмица.

Сезонът на отчетите е стабилен до момента. От 240 компании от S&P 500, които са публикували отчетите си, около 80% са надминали очакванията, сочат данни на FactSet.

„Наблюдаваме разширяване на ръста при отчетите“, коментира Мона Махаджан, директор на компанията Edward Jones и старши инвестиционен стратег. „Смятаме, че с технологичните отчети летвата е висока. Ако видим намеци за охлаждане при разходите за изкуствен интелект, може да наблюдаваме лек спад на борсовите индекси. Но вече преминахме през прилична корекция“, допълва тя.

Според Махаджан говоренето за меко кацане остава непокътнато, тя счита, че е възможно намаляване на лихвите от централните банкери, съчетано със забавяне на инфлацията, да създаде силни условия за продължително разширяване на пазара, тъй като трейдърите поглеждат към сфери извън технологичните компании с мегаголяма пазарна капитализация.

Двудневното заседание на Фед за определяне на паричната политика започна днес, като инвеститорите се надяват, че председателят Джером Пауъл ще сигнализира кога и колко понижения на лихвите се очакват през следващите месеци. Трейдърите оценяват на 100% вероятността за намаляване на лихвите през септември, показва инструментът CME FedWatch.

Книжата на компанията CrowdStrike поевтиняха с 9,7%, след като CNBC съобщи, че Delta Air Lines е наела адвоката Дейвид Бойес, за да поиска обезщетение от компанията за киберсигурност и Microsoft след повредата този месец, която доведе до отмяната на хиляди полети. Цената на акциите на CrowdStrike намаля с близо 40% през юли и е напът да запише най-слабото си месечно представяне в историята.

Книжата на Merck поевтиняха с 9,8%, тъй като по-слабите от очакванията насоки за цялата година помрачиха силния отчет на компанията за второто тримесечие. Procter & Gamble загуби 4,8% от стойността си, след като приходите ѝ за тримесечието не отговориха на очакванията на Wall Street заради разочароващо търсене в Китай.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,14% и 4,399%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи леко зо 104,48 пункта. Еврото се търгува на ниво от 1,081 долара, а паундът – на равнище от 1,284 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват леко до 152,83 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, тъй като икономическите проблеми на Китай засенчват новата ескалация на конфликта в Близкия изток.

Фючърсите върху международния банчмарк Брент с доставка за септември поевтиняха с 1,15 долара до 78,63 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за септември отписаха 1,08 долара и са на ниво от 74,73 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 1% до равнище от 2451,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още