IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 се покачва преди началото на заседанието на Федералния резерв*

Акциите на компанията за киберсигурност CrowdStrike поевтиняват с повече от 6%

17:16 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият пазарен показател S&P 500 се повишава във вторник, докато трейдърите оценяват новата порция тримесечни отчети на водещи компании и очакват двудневното заседание на Федералния резерв, което започва днес, предава CNBC.

Показателят се покачва с 0,3%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва със 185 пункта, или 0,5%. Технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,2 на сто.

Акциите на компанията за киберсигурност CrowdStrike поевтиняват с повече от 6%, след като CNBC съобщи, че Delta Air Lines е наела адвоката Дейвид Бойс и ще изиска обезщетение от CrowdStrike и Microsoft, след като глобалният ИТ срив този месец доведе до отмяната на хиляди полети.

Известна като основен доставчик на софтуер, който защитава бизнеса от хакерски атаки, CrowdStrike попадна под светлината на прожекторите на 19 юли, докато се бореше да поправи дефект, който доведе до каскадни, системни повреди, парализирайки дейностите на редица клиенти - от банки през глобални гиганти в търговията на дребно до системите за здравеопазване.

Акциите на Merck поевтиняват с повече от 3%, тъй като по-слаби от очакваните прогнози за цялата година засенчиха позитивния отчет на фармацевтичната компания за второто тримесечие. Акциите на конкурентната Pfizer поскъпват с 0,5 на сто след отчет, включващ по-голяма от очакваното печалба за периода от април до юни.

Инвеститорите очакват и данните на Microsoft, Advanced Micro Devices и Starbucks. Те ще бъдат публикувани по-късно днес, след затварянето на борсата.

По данни на FactSet около 80% от повече от 230-те компании от S&P 500, които са представили тримесечните отчети, са надминали очакванията на анализаторите.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,158%, а тази по 30-годишните - до 4,41%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира понижение от 0,12% до 104,69 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 1,14% до 78,87 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1,11% до 74,97 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,58 на сто и се търгува на цена от 2391,6 долара за тройунция.

Заседанието на Федералния резерв

Двудневната среща на централната банка на САЩ започва във вторник, като инвеститорите се надяват, че председателят Джером Пауъл ще посочи времето и броя на очакваните през следващите няколко месеца намаления на лихвите.

„Инфлацията е с тенденция към забавяне, което подкрепя облекчаването на паричната политика“, заяви Сима Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management.

В момента пазарите виждат 100% вероятност за намаляване на лихвените проценти през септември на фона на признаците за охлаждане на инфлацията и повишаване на равнището на безработица в САЩ.

Федералният резерв, чиято среща ще приключи в сряда, иска да е сигурен, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%, преди да намали разходите по заемите. От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. От 2022 г. насам централната банка е повишила основната си лихва с 525 базисни пункта.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още