IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите азиатски инвеститори залагат на златото

Засиленото купуване на кюлчета на извънборсовия пазар е помогнало на търсенето да отбележи най-доброто си второ тримесечие по данни от поне 25 години

14:28 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязкото покачване на цените на златото намалява търсенето на традиционните изделия като бижута, но апетитът на богатите азиатски инвеститори компенсира другите спадове с повече от половин процент, предава Bloomberg.

Според Световния съвет по златото засиленото купуване на физически кюлчета на извънборсовия пазар е помогнало на търсенето на злато да отбележи най-доброто си второ тримесечие по данни от поне 25 години насам.

„Богати физически лица и мениджъри на активи в Китай и други части на региона са натрупали средства в благородния метал, за да противодействат на нарастващите си опасения относно кредитите, дълга на страната и финансовите условия“, заяви в интервю Джоузеф Каватони, главен пазарен стратег на WGC за Северна и Южна Америка. Той добави, че притежаването на физическо злато им осигурява „комфорт“ в днешния бързо променящ се климат. От 200-те най-богати хора в света повече от една четвърт се намират в Азия, сочат данни на Bloomberg.

Ръстът на извънборсовите покупки доведе до търсене на кюлчета. Изображение: Bloomberg Ръстът на извънборсовите покупки доведе до търсене на кюлчета. Изображение: Bloomberg

През периода април-юни покупките на трудния за проследяване извънборсов пазар възлизат на 329,2 тона, с което общото търсене достига 1258,2 тона, сочи доклад на WGC. Това е с 4% повече на годишна база. Без силния извънборсов пазар търсенето би спаднало с 6% за същия период, което се дължи главно на рязкото намаляване на потреблението на бижута.

Данните хвърлят малко повече светлина върху движещите сили на световния пазар на злато, на който цените се покачиха до главозамайващи върхове по-рано този месец. Движеща сила на цените е очакването, че предстоящото намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ ще привлече повече инвеститори на пазара на борсово търгувани фондове. Металът беше подкрепен и от продължаващото търсене от страна на централните банки и нарастващото геополитическо напрежение, включително бурната президентска кампания в САЩ, които засилват привлекателността му като сигурен актив.

Според Каватони „Индия и Полша продължават да купуват“, дори когато Китай забавя темпа. Покупките на злато от централните банки са се увеличили с 6% на годишна база, но са намалели в сравнение с бързия темп през първото тримесечие. В същото време чувствителните към цените потребители са ограничили покупките на бижута, които са намалели с около 18% на тримесечна база.

Същевременно извънборсовото търсене е почти на една ръка разстояние от потреблението на бижута, което отдавна е един от основните двигатели на световното търсене на злато. Богатите инвеститори харесват извънборсовия пазар заради неговата непрозрачност. Повечето от сделките се сключват чрез дилъри или директно между купувачи и продавачи, без борсова платформа или клирингова къща.

Световният съвет по златото, международна търговска асоциация на производителите на злато, която лобира от името на своите членове, смята, че през втората половина на годината цените ще продължат да поддържат или бавно да надграждат сегашните си нива. Златото вече е поскъпнало с около 15% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още