IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За кога се отлага понижението на лихвите от Фед?

Наближава моментът, в който Фед ще обяви победата си над инфлацията, а пазарите ще поемат във възходяща посока, прогнозира Преслав Райков

14:11 | 30.07.24 г.
Снимка: Matt Cardy/Getty Images
Снимка: Matt Cardy/Getty Images

В САЩ предстои много напрегната седмица, но най-вероятно няма да видим понижения на лихвите от страна на Федералния резерв, но наближава моментът, в който регулаторът ще обяви победата си над инфлацията и това, че си е свършил работата. През следващите три-четири месеца Фед ще продължава да управлява основно с нагласи и без реални действия. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансовият анализатор Преслав Райков.

„Мекото кацане беше осъществено. Основното чувство на пазара е много позитивно. Дали ще спечели Тръмп или не – ще видим, но и в двата сценария се очаква пазарите да поемат във възходяща посока. През следващите месеци ще видим релокация на капитали. Това ще е основният тренд“, е мнението на анализатора.

По думите на Райков съвсем скоро можем да очакваме изявление, в което Фед ще обяви, че като институция, която е безспорно водещата във финансовия свят, е осигурила стабилност в най-голямата икономика в света.

Финансовият анализатор очаква, че Фед вече готви политика след президентските избори в САЩ, а дотогава ще продължава „да управлява пазара и участниците основно с думи и нагласи“ и ще спечели още няколко месеца, за да види инфлационните тенденции.

„Започва да се вижда ваденето на активи от т.нар. "паркинг" или "гараж", посочи Райков. „Когато имахме огромна волатилност и нисигурност след началото на войната в Украйна, тогава имаше "паркинг" на активи в огромните технологични компании, които и по време на Covid бяха активи убежища. И неслучайно видяхме такива ръстове. Те бяха във възход заради своя бизнес модел, свързан с онлайн услуги, но и защото са огромни, изключително добре капитализирани компании и инвеститорите ги възприемаха като рискови убежища“, коментира той.

Анализаторът обясни, че всички капитали се насочваха натам, докато бурята отмине. Той отбеляза, че това е основната причина те да се ориентират към сектори, които от тук насетне ще предполагат много добър ръст и посочи, че те ще „предлагат вход на таргетирани капитали“.

Преслав Райков припомни, че миналата седмица финансовият министър на САЩ Джанет Йелън в едно от своите изказвания обяви, че светът ще се нуждае от около 3 до 4 трлн. долара на година, за да достигне климатичните си цели до 2050 година. Той смята, че насоченото количествено облекчение, което вече се случва към определени сектори, от тук насетне ще е факт. „Щатската икономика е много добре подготвена за това", посочи Преслав Райков и поясни, че това са сектори, които са свързани с индустрията и желанието на САЩ да премине към нисковъглеродна икономика.

Според него това желание е доста силно, защото по този начин ще се „освежат много производства“, като законът за намаляване на инфлацията много ясно е насочен именно към тези сектори. Райков е убеден, че Тръмп също би продължил тази вълна.

Пример за такава индустрия – бенефициент на такава политика, Райков посочи производството на цимент в САЩ – един от най-големите генератори на въглеродни емисии. Той добави, че при наличие на "много инфраструктура за обновяване" се насочват много пари в този сектор.

„Този сектор, маскиран и таргетиран под програми за намаляване на въглеродния интензитет, развива изключително много нови производства за т.нар. "зелен" цимент, където процесите са заменени с нови. В големия пул, голямата визия е за зелена икономика, но парите отиват в много конвенционални индустрии, които просто ще подобрят ефективността си, ще се инвестира в нови производства“, очаква анализаторът.

Как се вписват петролната индустрия и шистовите производства в зелената икономика? Какви ще са взаимоотношенията на Тръмп и Мадуро, който се препотвърждава като човекът начело на Венецуела? Как ще се отрази това на мира в Близкия изток? Подготвя ли се Китай за по-трудни пазари на ключови материала и енергия? Защо Сърбия привлича китайски инвестиции и започва ли да привлича българска работна сила в мега проектите си? Ще има ли България визия как да стане конкурентна?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още