IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява поради опасенията за търсенето в Китай*

Затихващите тревоги в Близкия изток също повлияха на цената на „черното злато“

09:26 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава във вторник, увеличавайки загубите от предходната сесия, на фона на опасенията за търсенето в Китай, най-големия вносител на суров петрол в света. Междувременно пазарът успява да се отърси от риска от ескалация на конфликта в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 32 цента, или 0,4%, до 79,46 долара за барел. Тези върху американския West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 36 цента, или 0,5%, до 75,45 долара за барел.

Поредица от разочароващи икономически данни от Китай разтърсиха пазарите напоследък. Производствената активност в страната вероятно се е свила за трети месец през юли, показа проучване на Ройтерс в понеделник.

Също в понеделник Citi намали прогнозата за растежа на Поднебесната империя от 5% на 4,8%, след като растежът на страната през второто тримесечие не отговори на оценките на анализаторите.

През предходната търговска сесия „черното злато“ поевтиня с 2%, след като Израел сигнализира, че отговорът на ракетния удар на „Хизбула“ по окупираните от Израел Голански възвишения в събота ще бъде изчислен така, че да се избегне въвличането на целия регион по-мащабна война.

Във Венецуела опозицията съобщи, че е спечелила 73% от гласовете на президентските избори, въпреки че националният избирателен орган обяви досегашния държавен глава Николас Мадуро за победител във вота, което му дава трети мандат.

„Победата на Николас Мадуро на последните избори във Венецуела е предизвикателство за световното предлагане, тъй като може да доведе до затягане на санкциите на САЩ“, смятат анализаторите на ANZ. Те изчисляват, че това може да намали износа на страната със 100-120 хил. барела на ден.

Правителствата във Вашингтон и в други страни се усъмниха в резултатите от изборите, а в понеделник в градове из цяла Венецуела се проведоха протести.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още