IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 се покачва преди новата порция отчети на технологични гиганти*

Технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,3%

17:32 | 29.07.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият пазарен показател S&P 500 се повишава в понеделник, докато Wall Street се подготвя за наситената с ключови икономически данни седмица, предава CNBC.

Индексът нараства с 0,2%, а технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,3%. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 94 пункта, или 0,2 на сто.

Тази седмица вниманието на трейдърите ще бъде насочено към новата порция от тримесечни отчети на някои от водещите технологични компании. Докладът на Microsoft се очаква във вторник, последван от този на Meta в сряда. Тримесечните данни за дейността на Apple и Amazon ще станат ясни в четвъртък.

Ако данните бъдат разочароващи, те могат да разпалят отново притесненията, които предизвикаха съкрушително поевтиняване на американските акции в сряда, когато индексите S&P 500 и Nasdaq претърпяха най-лошия си ден от края на 2022 г. насам.

Огромният ръст на технологичните акции може да е поставил висока летва за техните резултати. Компанията майка на Google - Alphabet, чиито резултати бяха един от факторите за пониженията на Wall Street, всъщност отчете по-добри от очакваните приходи, но инвеститорите се опасяваха, че нарастващите разходи за инфраструктура за изкуствен интелект могат да свият маржовете, което доведе до поевтиняване на акциите с 5%.

Друго ключово събитие през тази седмица ще бъде заседанието на Федералния резерв. Не се очаква централните банкери да намалят лихвените проценти тази седмица, но инвеститорите ще търсят сигнали за това доколко вероятно подобен ход да бъде предприет на заседанието през септември.

В момента пазарите виждат 88% вероятност за намаляване на лихвените проценти през септември на фона на признаците за охлаждане на инфлацията и повишаване на равнището на безработица в САЩ.

Федералният резерв, чиято среща ще приключи в сряда, иска да е сигурен, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%, преди да намали разходите по заемите. От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. От 2022 г. насам централната банка е повишила основната си лихва с 525 базисни пункта.

Движенията в понеделник идват след волатилна седмица на фондовия пазар. S&P 500 се понижи с 0,8% в края на миналата седмица, докато технологичният Nasdaq Composite спадна с 2,1%. Въпреки това Dow се повиши с 0,8%, а индексът на компании с малка пазарна капитализация Russell 2000 нарасна с 3,5 на сто.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,166%, а тази по 30-годишните - до 4,416%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,32% до 104,65 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,3% до 81,37 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,45% до 77,51 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,4 на сто и се търгува на цена от 2390,4 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още