IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските акции поведоха ръстовете в Азиатско-Тихоокеанския регион

Йената поскъпна с 0,31% спрямо зелените пари

11:20 | 29.07.24 г.
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари отчетоха предимно понижения в понеделник. Японският индекс Nikkei 225 поведе ръстовете в региона, а ключовият доклад за инфлацията в САЩ, публикуван в петък, породи надежди за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, предаде CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ (PCE) за юни се е повишил с 0,1% на месечна база и с 2,5% спрямо същия период на предходната година, което съответства на оценките на икономисти, анкетирани от Dow Jones.

Nikkei прекъсна осемдневна серия от загуби и се повиши с 2,13% до 38 468,63 пункта, докато широкият Topix напредна с 2,23% и затвори на ниво от 2759,67 пункта. Японската йена поскъпна с 0,31% спрямо зелените пари и се търгуваше на ниво от 153,26 йени за доалр.

Автомобилният производител Mitsubishi Motors беше един от най-печелившите в състава на индекса Nikkei, като акциите му поскъпнаха с над 5%. Това се случи, след като Nikkei Asia съобщи, че компанията ще се присъедини към алианса Honda-Nissan за стандартизиране на софтуера в автомобилите.

Акциите на Eisai обаче поевтиняха с 13%, след като в петък Европейската агенция по лекарствата не одобри лекарството Leqembi на производителя за лечение на болестта на Алцхаймер. Това го превърна в най-забележимия губещ сред компаниите от състава на Nikkei 225.

В Азия най-важното събитие за тази седмица ще бъде заседанието на Японската централна банка по паричната политика, което започва на 30 юли. Анкета на Ройтерс сред икономисти очаква финансовата институция да повиши лихвените проценти с 10 базисни пункта до 0,1%.

Анализаторите на ING смятат, че банката ще повиши лихвените проценти с 15 базисни пункта и едновременно с това ще намали програмата си за изкупуване на облигации.

„Считаме, че икономиката в Страната на изгряващото слънце отново е напът да се възстанови след неочакваното свиване през първото тримесечие на 2024 г., а солидният ръст на заплатите за май би трябвало да вдъхне повече увереност на централната банка“, посочват експертите.

През тази седмица инвеститорите ще очакват и данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай за юли, докато властите на Австралия ще публикуват новия си набор от данни за инфлацията преди заседанието на централната банка на 6 август.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 1,64%, но показателят CSI 300 в континентален Китай се противопостави на тенденцията в региона и спадна с 0,54% до 3390,74 пункта, повлечен от акциите на компаниите за недвижими имоти.

Южнокорейският показател Kospi нарасна с 1,23% и завърши на ниво от 2765,53 пункта, докато измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq се повиши с 1,31% до 807,99 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,86%, като приключи борсовата сесия на 7989,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още