IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Информатор на борсовия регулатор в САЩ ще получи 37 млн. долара за помощта си

Неназованият човек е подал сигнал за нарушение и впоследствие е оказал съдействие на Комисията по ценните книжа

01:30 | 27.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Човек, подал сигнал за нарушение до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), ще получи над 37 млн. долара за това, че е предоставил информация, която е подпомогнала разследването на американския борсов регулатор, съобщи Bloomberg.

Информаторът първо е съобщил за неправомерно поведение на работодателя си, който е започнал разследване, се казва в изявление на агенцията от петък. Когато работодателят съобщил за разследването си на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, подателят на сигнала е оказал съдействие на финансовите регулатори.

"Този човек, срещу когото са били предприети репресивни мерки заради дейността му по подаване на сигнал, изигра решаваща роля за крайния успех на изпълнителното производство", заяви Креола Кели, ръководител на службата на SEC за подаване на сигнали за нередности.

В съответствие с практиката на агенцията подателят на сигнала остава анонимен.

Програмата за подаване на сигнали за нередности е създадена със Закона Дод-Франк от 2010 г. с цел организиране и предоставяне на стимули на подателите на сигнали. Лицата, подаващи сигнали, могат да получат между 10% и 30% от сумата, събрана под формата на санкции при успешни дела за принудително изпълнение, при които глобите надхвърлят 1 млн. долара.

Според уебсайта на агенцията средствата, раздадени от регулатора във връзка с програмата, са достигнали почти 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 27.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още