IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските борсови индекси сложиха силен край на бурната седмица

Dow затвори с повишение от 650 пункта, подкрепен от добрите данни за инфлацията

23:38 | 26.07.24 г.
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Борсовата търговия на Wall Street завърши бурната седмица с положителни резултати, след като инвеститорите взеха предвид новите данни за инфлацията в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 620 пункта, или 1,6%, благодарение на акциите на 3M. Книжата на индустриалния гигант поскъпнаха с близо 20%. Широкият измерител S&P 500 се покачи с 1%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,8%.

Движенията в петък се дължат на комбинация от по-силния от очакваното доклад за БВП в четвъртък и мнението, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите поради икономическата устойчивост, коментира Сам Стовал от CFRA Research пред CNBC.

"Днешният благоприятен доклад за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) помогна на пазара да се отдръпне от ръба", добави той. "С това отдръпване голямата ротация продължава."

Инвеститорите продължиха да се насочват към цикличните области на пазара и компаниите с малка пазарна капитализация, като индексът Russell 2000 нарасна с около 2%. Акциите на промишлените предприятия и компаниите за суровини поскъпнаха, като повишиха съответните сектори на S&P с 1,7%.

Някои технологични компании, които изпитваха затруднения по време на разпродажбите през тази седмица, записаха ръстове в петък, като книжата на Microsoft и Amazon поскъпнаха с по над 1%. Цената на акциите на Meta Platforms нарасна с близо 3%. Като цяло секторът на информационните технологии от състава на S&P се повиши с около 1%.

Пазарът анализира и ценовия индекс на разходите за лично потребление през юни в САЩ, предпочитан измерител на инфлацията от Федералния резерв. На месечна база основният индекс се е повишил с 0,1% и с 2,5% спрямо предходната година. Тези положителни новини за инфлацията засилиха надеждите на инвеститорите за още понижения на лихвените проценти през тази година.

Изминалата седмица беше нестабилна за Wall Street - S&P 500 се понижи с 0,8%, а Nasdaq заличи 2,1%. Dow успя да запише ръст от 0,8% за седмицата.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи в петък, като тази по 10-годишните ДЦК се понижи с 6 базисни пункта до 4,193%, а по 2-годишните - с над 5 базисни пункта до 4,385.

Американският суров петрол поевтиня с повече от 1% в петък и записа трети седмичен спад, тъй като опасенията за търсенето в Китай надделяват над силния икономически растеж в САЩ. West Texas Intermediate поевтиня с 3,7% тази седмица, а европейският сорт Брент - с 1,8%.

Златото поскъпна с 1% в петък до 2388,05 долара за тройунция, след като в четвъртък достигна най-ниската си стойност от 9 юли. Фючърсите върху златото в САЩ с доставка през август се установиха на цена от 2381 долара за тройунция след ръст от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още